Een op de tien Nederlanders kan geen aanvullende zorgdekking betalen

261121 Spaarvarken.jpg

Iets meer dan tien procent van de Nederlanders heeft geen budget voor onvoorziene zorgkosten. Daarbij blijkt dat bijna een op de vijf Nederlanders moeite heeft om de zorgkosten te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise.

11 procent van de Nederlanders met een basisverzekering heeft problemen om onverwachte zorgkosten op te vangen. Deze groep kan geen aanvullende verzekering betalen, kan geen spaarpot voor zorgkosten aanleggen en heeft geen financiële reserves om te gebruiken voor zorg. 19 procent van alle Nederlanders kan zorgkosten überhaupt moeilijk betalen: zij kunnen kosten die binnen het eigen risico vallen niet direct voldoen. 

In totaal is 25 procent van de Nederlanders niet aanvullend verzekerd. 40 procent van deze groep kiest hier bewust voor, omdat zij denken op lange termijn voordeliger uit te zijn. 

‘Risico bestaat dat mensen te lang rondlopen met kleine klachten’

Bijna 70 procent van de Nederlanders zet geen geld opzij voor kosten die buiten de basisverzekering vallen. Een groot deel van deze groep, ruim 80 procent, geeft aan voldoende reserves te hebben. 

‘Helaas bevindt niet iedere Nederlander zich in die positie. Ongeveer 20 procent van degenen die niet sparen voor extra zorg hebben ook niet de reserves om eventuele kosten buiten de basisverzekering op te vangen,’ zegt expert zorgverzekeringen Suzanne Löwik van Pricewise. ‘Daarbij worden aanvullende dekkingen de laatste jaren steeds duurder, waardoor goede zorg dus voor steeds meer mensen buiten bereik komt. Het risico bestaat dat mensen hierdoor te lang rondlopen met relatief kleine klachten. Dit resulteert in veel hogere zorgkosten, wanneer de klachten verergeren. Bijvoorbeeld wanneer een verwaarloosd gaatje in je kies uitmondt in een dure wortelkanaalbehandeling of iemand niet naar de fysiotherapeut gaat en vervolgens hierdoor geopereerd moet worden. Vorig jaar zagen we al dat één op drie Nederlanders zorg overslaat om zorgkosten te minimaliseren.’

‘Altijd goed om je verwachtingen te berekenen qua zorgbehoeftes’

25 procent van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd. Een gedeelte hiervan omdat ze zo weinig mogelijk willen betalen, een andere deel omdat zij denken de zorg niet nodig te hebben. 40 procent van de mensen die niet aanvullend verzekerd zijn, denkt er meer geld aan kwijt te zijn dan dat het oplevert. 

Löwik: ‘Dit is in sommige gevallen inderdaad de beste keuze, maar dit is niet altijd het geval. Het is altijd goed om te berekenen wat de verwachting is qua zorgbehoefte voor het komende jaar. Verwacht je volgend jaar slechts één keer naar de tandarts te gaan? Dan kun je dit beter zelf betalen als je hier de financiële middelen voor hebt. Dan heb je dus geen aanvullende verzekering nodig. Dit lijkt logisch, maar toch zien we nog redelijk veel better-safe-than-sorry-verzekerden in Nederland. Dit zien we bijvoorbeeld sterk terug bij de dekking voor de tandarts, waarbij 37% aangeeft dit af te sluiten voor het geval ze deze nodig móchten hebben.’

Bron: Pricewise