background branding

Zorgpremie met enkele euro's omhoog bij deze verzekeraars

121121 rekeningen.jpg

Mensen moeten komend jaar een paar euro per maand meer betalen voor hun zorgverzekering. Verzekeraars VGZ en OHRA hebben vrijdag hun premies voor 2022 bekendgemaakt.

Bij OHRA gaat de premie omhoog naar 129,45 euro per maand. Dat is 2,70 euro meer dan in 2021. De kosten van de zorg zijn toegenomen, maar de Arnhemse verzekeraar zegt eigen geld aan te spreken om de stijging te beperken.

Meest gekozen premie van VGZ met 8,20 euro per maand omhoog

De premie voor de zorgverzekering VGZ Ruime Keuze (natura) gaat volgend jaar naar 132,65 per maand. De meest gekozen verzekering van deze organisatie gaat daarmee 8,20 euro per maand meer kosten dan dit jaar. De zorgverzekeraar gebruikte de bijdrage van het Zorgverzekeringsfonds voor coronakosten vorig jaar al om de premies zo laag mogelijk te houden, 'maar dat geld kun je maar één keer uitgeven', aldus een woordvoerder. Later maakt VGZ de andere premies bekend, waaronder die voor de goedkopere Bewust- en basisverzekering.

Achmea beperkt de stijging van de premies

Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO komen later vrijdag met hun premies. Het moederbedrijf van de merken, Achmea, heeft al wel gezegd dat het 380 miljoen euro uit de eigen reserves haalt om de stijging van de premies te beperken.

Menzis en DSW hebben eerder hun premies al bekendgemaakt. Bij beide bedrijven gaat het bedrag omhoog met 3,25 euro per maand.

Nationale_Nederlanden komt met een combinatiebasisverzekering

Nationale-Nederlanden schaft de restitutiepolis af en komt volgend jaar met een combinatiebasisverzekering voor 136,24 per maand daarvoor in de plaats. Daarin worden restitutie en natura gecombineerd. Bij een naturaverzekering dient de zorgverlener de rekening direct in bij de verzekeraar in, bij een restitutieverzekering betaalt de verzekerde vaak eerst zelf en declareert dat bedrag dan bij de zorgverzekeraar.

Het komt er in de combinatiebasisverzekering op neer dat de verzekerde voor ggz, wijkverpleging en fysiotherapie niet zomaar meer iedere zorgverlener kan kiezen die zij of hij wil. De premie voor de nieuwe verzekering is 2,1 procent hoger dan die voor de af te schaffen restitutiepolis. De premies voor de aanvullende verzekeringen blijven gelijk bij Nationale-Nederlanden.

De verzekeraar komt ook met 'zorgbundels', aanvullende verzekeringen voor verschillende levensfases. Bianca Knispel, directeur Retail Schade & Zorg, zegt dat 'deze nieuwe zorgbundels met je meebewegen; of je bijvoorbeeld happy single bent, kleine kinderen of pubers hebt, of de kinderen het huis uit zijn, wij hebben vergoedingen en services verzameld die aansluiten bij die verschillende levensfases. Denk aan hydrotherapie bij een babyspa voor jonge kinderen, acnétherapie voor pubers en een vitaliteitsonderzoek voor 50-plussers.'

Bron: ANP