Laptop voor school te duur? Deze partijen helpen je daarbij

Laptops School

Steeds meer ouders hebben hulp van externe partijen of stichtingen nodig om schoolspullen te betalen. Vooral in het voortgezet onderwijs zijn laptops minstens zo belangrijk als lesboeken. Onderzoek van de Schoolkostenmonitor wijst uit dat 7 op de 10 ouders kosten maken voor een laptop of tablet. Gemiddeld kost hen dat zo’n 582 euro per kind. Als je dat als ouder niet kunt betalen, wat kun je dan doen?

Is de school of de ouder verantwoordelijk?

In het schooljaar 2008-2009 werd in Nederland de wet “Gratis Schoolboeken” geïntroduceerd. Deze wet zorgt ervoor dat de leermiddelen die leerlingen nodig hebben in het voortgezet onderwijs gratis door de school worden verstrekt. Deze kosten worden gedekt door een bijdrage van de overheid aan scholen. 

Niet alles wordt daarmee gedekt. Een laptop of tablet valt binnen die wet niet standaard onder het gratis lesmateriaal, al moeten scholen er wel voor zorgen dat leerlingen kunnen meedoen met hun lesprogramma. Ook wanneer het programma digitaal is. Scholen die met laptops werken zijn dus wettelijk gezien verantwoordelijk om deze zelf aan leerlingen te leveren.

Maar in de praktijk gaat dat anders. Volgens onderzoek van de Schoolkostenmonitor maken 7 op de 10 ouders kosten voor een laptop voor school. Dat bedrag is gemiddeld per kind 582 euro, exclusief de prijs van eventuele software. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf schreef vorig jaar nog aan de Kamer dat hiervoor een duurzame oplossing moet komen. Het kabinet viel voordat die oplossing er kwam.

Wat als je geen laptop kunt of wilt betalen?

Als je als ouder niet voor een laptop of tablet kunt of wilt betalen, moet de school voor een alternatief zorgen. Een leenlaptop, bijvoorbeeld. De school mag de ouders om een vrijwillige bijdrage vragen, maar ouders zijn niet verplicht dat te betalen als je dat niet wilt of kunt.

Nieuwsuur hield een steekproef bij vijftig middelbare scholen over hoe ze het laptoponderwijs inrichten en financieren. De resultaten liepen erg uiteen. Per gemeente of school verschilt het welke laptop wordt voorgeschreven, hoe hoog de kosten voor ouders zijn en welke steunregelingen beschikbaar zijn.

In Nederland zijn er verschillende partijen die je bij dit soort financiële kwesties kunnen bijstaan.

Stichting Leergeld

Voor hulp bij het kopen van een laptop voor school is Stichting Leergeld een goed startpunt. Zij helpen kinderen uit gezinnen met geldzorgen met schoolspullen, laptops, maar ook sport- of muziekles. Daarvoor ontvangen zij geld van gemeenten en loterijen.

Stichting Leergeld zag de afgelopen drie jaar het aantal hulpvragen oplopen. In 2021 hielpen zij 129.946 kinderen aan school- en sportspullen. Vorig jaar hielpen zij 181.717 kinderen, een toename van maar liefst veertig procent. Van die kinderen kregen 20.000 hulp bij het verkrijgen van een laptop. Ook dit aantal neemt jaarlijks toe.

Andere opties om als ouder financiële hulp te krijgen:

- Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp streeft ernaar kinderen te helpen gelijke kansen te krijgen en zich geen zorgen te maken. Daarvoor helpen ze met verjaardagscadeaus, een dagje uit, een nieuw dekbed, of schoolspullen.

- Gemeentelijke Bijzondere Bijstand is een uitkering van je gemeente om extra of bijzondere kosten te betalen, zoals een laptop voor school. Je kunt een aanvraag doen bij je gemeente, die dan bepaalt of jij recht op de uitkering hebt.

- Sommige scholen hebben zelf een regeling, of zijn verbonden met fondsen om leerlingen die onder de armoedegrens leven te helpen.

Meer over