Stijging collegegeld levert studenten stress op: ‘Ik had vijf baantjes’
De stijging van het collegegeld en het vervallen van de koopkrachtcompensatie levert studenten financiële stress op. Radar sprak de studenten Arman en Jip*. Zij vertelden welke gevolgen het stijgen van de kosten voor hun heeft.
Radar schreef onlangs over de stijging van het collegegeld en het vervallen van de koopkrachtcompensatie voor uitwonende studenten.
Studeren wordt duurder
Aankomend studiejaar betalen studenten 2.530 euro collegegeld. Arman studeert Bestuurskunde in Leiden. Omdat hij voorheen ook een HBO propedeuse heeft behaald, studeert hij inmiddels al vijf jaar. Studeren is voor hem alleen maar duurder geworden. “Ik heb altijd naast mijn studie gewerkt. Ook altijd meerdere baantjes. Ik heb een tijd vijf baantjes gehad.” Arman heeft op die manier weten te voorkomen dat hij nu een studieschuld heeft.
Student Jip studeert in Nijmegen en kon niet evenveel werken als Arman. “Ik heb een tijdje gewerkt naast mijn studie, ik gaf bijlessen. Op dit moment werk ik niet omdat ik ziek ben geworden en het voor mijn gezondheid beter is om rustig aan te doen. Dat was doktersadvies.” Door het stijgen van het collegegeld en de inflatie is Jip nu wel weer op zoek naar een bijbaan. “Ik zet mijn gezondheid op een lagere prioriteit om elke maand te kunnen overleven."
Inflatie
De reden dat het collegegeld stijgt, is volgens de persvoorlichter van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de inflatie. De koopkrachtcompensatie, een extra bedrag dat uitwonende studenten afgelopen jaar ontvingen ter compensatie van de inflatie, vervalt daarentegen ook aankomend studiejaar.
Arman vindt dit een vreemd besluit. “Het is absurd. Bestaanszekerheid was zo’n belangrijk thema tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Je zou denken dat studenten dan ook in de groepen vallen die het financieel zwaar hebben, maar voor studenten wordt het juist duurder. Wij worden dus niet geholpen. Ik voel me niet serieus genomen.”
“College geld wordt elk jaar duurder, dat vind ik niet erg. Maar de hoeveelheid waarmee het omhoog gaat vind ik te veel,” vertelt Jip. “Op dit moment is het voor mij niet te doen om de opleiding te volgen en af te maken zonder een studieschuld op te bouwen,” voegt de Nijmeegse student hier aan toe.
‘De bezuinigingen zijn wij’
Dat studenten nu ondanks de inflatie geen compensatie meer ontvangen, kan Jip niet begrijpen. “Dat vind ik belachelijk,” zegt Jip. “De inflatie is nog steeds hoog. Ik ben niet iemand die uitgaat of op vakantie gaat. Ik moet nu besparen op mijn basisbehoefte, fruit en groente zal ik minder gaan kopen. Ik ben blij met de basisbeurs, maar niet met de stress die het me geeft. Ik ben er afhankelijk van.”
Voor de Leidsche student Arman verandert er minder, omdat hij langer dan vier jaar heeft gestudeerd ontvangt hij volgend jaar überhaupt geen basisbeurs meer. Toch vindt hij het ook voor zijn medestudenten bezwaarlijk dat er niet meer wordt gecompenseerd voor de inflatie. “Er is besloten dat er wordt bezuinigd op het hoger onderwijs. En die bezuiniging zijn wij blijkbaar, de studenten,” zegt hij.
*Jip is niet de echte naam van deze student.