Student en verzekeren tegen diefstal? Dit moet je weten
Woon je in een studentenkamer en wil je je spullen verzekeren tegen diefstal? Dat kan met een inboedelverzekering. Waar je op moet letten bij het afsluiten hiervan? Radar vraagt het Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij vergelijkingssite Independer.
Geen sloten op je kamer?
Als het je gelukt is om een kamer te vinden, dan wil je natuurlijk wel dat je spullen verzekerd zijn. Bijvoorbeeld tegen diefstal, dan kan dat met een inboedelverzekering. In verschillende polisvoorwaarden staat dat ‘schade door diefstal verzekerd is als de ruimte waar de gestolen inboedel lag op slot kan’.
Dus wat als je kamer niet op slot kan? “Voor dekking voor diefstal zou ik in zo’n geval toch kijken of de slaapkamers kunnen worden voorzien van sloten. Wellicht dat de verhuurder hierbij kan helpen. Gestolen spullen uit een niet afgesloten kamer zijn namelijk niet verzekerd. Verzekeraars noemen dit een binnenbraakclausule”, vertelt Ypma.
Ga je in het buitenland studeren en woont er dus even niemand in jouw kamer? “Als je langer dan 90 dagen je inboedel onbeheerd achterlaat (maar wel in een goed afgesloten kamer), dan kan het zijn dat diefstal niet meer verzekerd is.”
Spullen in de woonkamer ook verzekerd?
Diefstal uit je kamer wordt dus niet altijd gedekt. Maar wat als jouw spullen worden gestolen uit de woonkamer? “Als je iets onbeheerd laat liggen in niet afgesloten ruimte, dan accepteer je in principe het risico dat het kan worden gestolen. Hier valt een woonkamer ook onder."
Goed zoeken naar juiste verzekering
Zorg er dus voor dat je al je spullen in een afgesloten ruimte bewaard. Een andere optie is op zoek te gaan naar een verzekering die expliciet in de voorwaarden heeft staan dat inbraak in een niet afgesloten ruimte van een studentenwoning is verzekerd. “Die ben ik zelf nog niet tegengekomen, maar dat wil niet zeggen dat die er niet is.”
Voordat je de verzekering afsluit is het handig om bij je ouders na te gaan hoe zij verzekerd zijn, want misschien val je onder hun polis. “Studenten kunnen op de polis van de ouders verzekerd zijn, dit geldt ook voor uitwonende kinderen. Het zou zonde zijn om een aparte verzekering af te sluiten als dit niet nodig blijkt te zijn.”
Roekeloosheid wordt nooit gedekt
Wat in elk geval niet gedekt wordt, zijn de gevolgen van roekeloosheid. “Als het koud is op je kamer en je probeert deze te verwarmen door een vuurtje te stoken, dan is de schade als gevolg van de brand die hierdoor is ontstaan niet verzekerd.”
Klik hier voor de gratis nieuwsbrief.