Kunnen studenten nog een kamer vinden nu tijdelijke huurcontracten afgeschaft worden?

Studentenkamer.jpg

Verhuurders mogen vanaf 2024 geen tijdelijke huurcontracten meer aanbieden voor studentenkamers. Studenten zouden hierdoor meer zekerheid moeten krijgen. Maar zorgt het er niet juist voor dat een kamer vinden nog moeilijker wordt?

Blijven afgestudeerden hangen in studentenkamers?

De Tweede Kamer heeft dinsdag 16 mei 2023 ingestemd met een wetsvoorstel waarmee korte huurcontracten verboden worden, ook voor studentenkamers. Ideaal voor studenten die al uit huis zijn, want zij hoeven niet meer elk jaar of elke twee jaar op zoek naar iets nieuws. 

Voor kamerzoekenden klinkt het wetsvoorstel minder aantrekkelijk. Want als studenten een vast huurcontract krijgen, is het aantrekkelijk om ook na hun afstuderen in zo’n (relatief) goedkope kamer te blijven. Dus zorgt dit er niet voor dat het kamertekort van 26.800 kamers alleen nog maar verder oploopt?

Campuscontracten blijven mogelijk

De doorstroom van studentenkamers wordt volgens Jos Bakker, woordvoerder van kenniscentrum studentenhuisvesting KENCES, niet gehinderd door het wetsvoorstel. Het is namelijk nog steeds mogelijk om campuscontracten aan te bieden. “Dit betekent dat je in je kamer mag blijven wonen, zolang je ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling. Je hebt dan geen tijdelijk contract van een of twee jaar, maar moet de kamer wel verlaten als je afgestudeerd bent.”

Zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders kunnen zulke campuscontracten uitgeven. Er zit geen verschil tussen deze soorten verhuur. 

Jaar na afstuderen moet je uit je kamer zijn

Dit betekent overigens niet dat je de dag van je afstuderen meteen op straat staat. Bakker legt uit dat hier vaak nog een jaar overheen gaat: “Meestal vragen huisbazen na de zomer of je kunt laten zien dat je nog studeert. Je hebt dan drie maanden om je bewijs van inschrijving bij je opleiding te laten zien. Doe je dit niet? Dan wordt je huurovereenkomst opgezegd. Vaak heb je dan nog zes maanden opzegtermijn.” Al met al komt jouw studentenkamer dus een jaar na afstuderen vrij. 

Tijdelijke contracten voor buitenlandse studenten

Ook blijft het mogelijk om tijdelijke contracten aan te bieden aan internationale studenten. “Zij krijgen vaak voorrang op studentenkamers, omdat ze anders op Schiphol staan met hun koffer en nergens heen kunnen. Ze krijgen een woning aangeboden, omdat ze nog geen sociaal netwerk hebben en kwetsbaar zijn voor oplichting” legt Bakker uit. “Maar daar hoort wel bij dat diezelfde woning een jaar later weer beschikbaar moet zijn voor de volgende buitenlandse student.”

Bronnen: KENCES