Tekort aan studentenwoningen: eerder studie afgerond dan een kamer bemachtigd
Er is een fors gebrek aan studentenwoningen, meldt RTL Nieuws. De wachtlijsten bij een van de woningcorporaties hebben een gemiddelde wachttijd van meer dan vier jaar. In de steden Amsterdam, Leiden, Wageningen en Den Haag zijn de wachtlijsten zelfs nog langer.
Uit de analyse van RTL Nieuws blijkt dat in sommige studentensteden de nood zo hoog is, dat studenten soms al bijna klaar zijn met hun eerste studie voor zij een kamer kunnen bemachtigen. RTL onderzocht hoe lang de tijd van inschrijven was en welke woningen er bij de sociale huisvesters zijn verhuurd in de afgelopen drie maanden.
Leiden het langst
Uit gegevens van verhuurplatform ROOM blijkt dat de wachttijd om te huren via een corporatie in Leiden het langst is, gemiddeld zes jaar en negen maanden. Daarna op het lijstje zijn Amsterdam, Delft en Wageningen met een gemiddelde van tussen de vier en vijfenhalf jaar. In Utrecht is het gemiddelde vier jaar en drie maanden.
Lotingen
Sommige woningcorporaties pakken het anders aan. Zij hebben de wachtlijst afgeschaft en werken met lotingen. Onder andere SSH&, actief in Arnhem en Nijmegen, loot studenten in plaats van hen op een wachtlijst te zetten. Ook Enschede, Tilburg en Breda hebben een lootsysteem voor studentenkamers.
Landelijk plan
In september kwam het kabinet in samenwerking met woningcorporaties, particuliere beleggers, gemeenten en onderwijsinstellingen met een landelijk actieplan. In het plan stond dat er snel meer woningen gebouwd moesten worden, in 2030 moeten er 60.000 nieuwe betaalbare studentenwoningen gebouwd zijn.
Nu of later inschrijven?
Johan de Bie, directeur van de koepelorganisatie van studentenhuisvesters Kences, vindt het een goed plan voor studenten om zich op tijd al in te schrijven. Het kan nu namelijk al vanaf 16 jaar. Uit cijfers blijkt dat de meeste studenten zich pas later inschrijven, het gemiddelde is negentien jaar. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat studenten nog niet weten waar zij willen gaan studeren en dus waar zij willen wonen. De Bie wil een landelijk platform: ‘Straks kan iedereen zich op één plek inschrijven voor alle studentensteden en sociale huisvesters.’
Bron: RTL Nieuws