Tekort studentenhuizen groeit: kabinet komt met nieuw actieplan

Studentenkamer-71235706_s.jpg

Het tekort aan studenten woonruimtes is gestegen naar bijna 27.000 blijkt uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2022 van Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Dat denkt echter dat het tekort zal oplopen naar 44.800 in het leerjaar 2029/2030 in de twintig voornaamste studentensteden. De stijging van het tekort wordt volgens Kences voor 95 procent verklaard door de toename van internationale studenten, die hier veelal niets hebben om op terug te vallen.

Het kabinet wil in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten in de komende acht jaar 60.000 extra betaalbare studentenwoningen bouwen. Dat staat in het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030 dat donderdag wordt gepresenteerd. Ook wordt in het actieplan ingezet op het beter benutten van de bestaande bouw, onder meer door het stimuleren van hospitaverhuur. Verder is het de bedoeling versneld meer flexwoningen te bouwen: 37.500 in de periode 2022-2024.

Studentenkamer belangrijk

‘Dat er iets moet gebeuren aan het kamertekort, staat voor mij vast. Het kost studenten veel tijd, stress en energie om een kamer te bemachtigen, als het al lukt of ze besluiten om toch thuis te blijven wonen. Terwijl een studentenkamer zo belangrijk is’, zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. ‘Daar vind je de rust en ruimte om te ontdekken wie je bent én wat je met je leven wilt doen. Elke student verdient zo’n plek. Met dit actieplan kunnen we samenwerken om de grote uitdagingen rond studentenhuisvesting aan te pakken.’

Kamer goed voor welzijn student

Een kwart van de studenten woont in een studio en dat is meer dan vroeger. Kences vindt dat niet zo'n beste ontwikkeling. ‘Opvallend is dat wonen op kamers, waar studenten voorzieningen als de keuken en woonkamer delen, goed is voor het welzijn van Nederlandse studenten. Studeren is een cruciale fase in het leven en het wonen op kamers draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van studenten’, zegt Kences-directeur Jolan de Bie op basis van eigen onderzoek. 

Studio's winstgevender voor aanbieders

Daarbij zijn kamers minder aantrekkelijk voor andere groepen dan studenten, waardoor ze - indien voorradig - eerder aan die studenten toevallen. Studio's zijn echter winstgevender voor de aanbieders. ‘De overheid betaalt via de huurtoeslag gemiddeld 333 euro per maand aan alle partijen die in studio’s investeren. Partijen die in nieuwe kamers investeren krijgen helemaal niks. En dit klopt niet’, aldus De Bie.

Bekijk op Instagram

Bron: ANP