Lareb: 'Bijwerkingen Moderna vaak na tweede prik, bij AstraZenica na eerste'

18082021 moderna.jpg

Algemene lichamelijke klachten, die normaal zijn bij coronavaccinaties, worden na de tweede vaccinatie met Moderna vaker ervaren dan na de eerste prik. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit juist andersom, meldt Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek. Bij Pfizer/BioNTech is er nagenoeg geen verschil.

De klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen na vaccinaties. 'Ten minste één van deze bijwerkingen wordt vaker ervaren na de tweede Moderna-vaccinatie (79 procent) dan na de eerste (56 procent)', aldus Lareb. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit 39 procent na de tweede prik en 86 procent na de eerste inenting. Bij het vaccin van Pfizer/BioNTech worden de klachten in ongeveer een kwart van de gevallen ervaren, zowel na de eerste prik als na de tweede.

Onderzoek

Lareb deed onderzoek onder meer dan 18.000 mensen die twee keer zijn geprikt. Het gaat om ruim 10.200 deelnemers met het Pfizer/BioNTech-vaccin, ruim 5500 met het vaccin van AstraZeneca ruim 2400 met het Moderna-vaccin.

Bron: ANP