Last van kramp in je spieren? Zo kom je ervan af

kramp site.jpg

Het is midden in de nacht. Je ligt lekker te slapen en dan opeens… enorme kramp in je kuit! Je schrikt wakker en grijpt naar je been. Wat een pijn! Waar komt dit zo plots vandaan? En wat kun je doen om dit in het vervolg te voorkomen? 

Kramp in je spieren is voor niemand een fijne ervaring, maar toch komt het bij veel mensen geregeld voor. Om er achter te komen waarom kramp in je spieren voorkomt en wat je hier tegen kunt doen spreekt Radar met Coen Ottenheijm, hoogleraar spierziekten in het Amsterdam UMC. 

Midden in de nacht last van kramp

Kramp treedt volgens Ottenheijm op wanneer er een verstoring plaatsvindt in de vloeistoffen die om je zenuwen zitten. Dit klinkt heel technisch, maar zo’n verstoring gebeurt bijvoorbeeld wanneer je lang niet drinkt of wanneer het heel koud is. De doorbloeding in je lijf wordt dan minder, waardoor de mineralen in je lichaam minder vervoerd worden en een disbalans optreedt.

Een duidelijk voorbeeld is het krijgen van kramp midden in de nacht. ‘Je spieren zijn dan lang inactief en doordat je niet drinkt, droog je ook een beetje uit. Doordat er nu te weinig vocht rondom je zenuwen zit en de zouten niet optimaal vervoerd worden, kunnen die zenuwen onvrijwillig signalen afgeven en hierdoor ontstaat er kramp in je spieren’, aldus de hoogleraar.

Te weinig calcium of magnesium

Een veelgehoorde oorzaak van kramp zou ook wel een magnesiumtekort kunnen zijn. De hoogleraar beaamt dat inderdaad door de verlaagde doorbloeding er een disbalans kan ontstaan in de hoeveel magnesium of calcium rondom de zenuwen, maar beaamt ook dat deze balans goed zou moeten zijn als je goed eet en vooral goed drinkt. 

Het is dus niet per se aan te raden om bijvoorbeeld magnesiumsupplementen te gaan slikken, wanneer je wel eens last hebt van kramp. Probeer eerst voldoende te drinken en bespreek anders eerst met je huisarts of het slikken van supplementen een goed idee is voor jou. 

Dit moet je doen wanneer je last hebt van kramp

Kramp heeft dus voornamelijk met je doorbloeding en vochtbalans te maken en die houd je op peil door voldoende water te drinken. Krijg je alsnog last van kramp? ‘Zorg dan dat je beweegt, waardoor je doorbloeding omhoog gaat. Bewegen heeft een acuut effect, omdat het evenwicht rondom je zenuwen weer hersteld wordt’, stelt Ottenheijm. 

Bovendien is het niet gek om de dag nadat je kramp hebt gehad last te hebben van spierpijn. ‘Je spieren zijn eigenlijk actiever dan normaal wanneer je vrijwillig een spier activeert. Dit kan dus spierpijn als effect hebben.’ 

Kramp in je voet, je been, of je teen?

Vraag jij je misschien af waarom je altijd kramp hebt in een bepaald lichaamsdeel? Volgens Ottenheijm is dit vaak goed verklaarbaar. Zo komt kramp vrijwel altijd voor in ledematen die wat verder van het hart af liggen, omdat de doorbloeding daar minder goed is. Zo zullen je buikspieren beter doorbloed zijn dan bijvoorbeeld spiertjes in je voeten. Ook is de temperatuur in die spieren vaak wat lager, omdat hier de afstand tussen de spieren en de (koudere) omgeving kleiner is. 

De hoogleraar licht toe: ‘Ook speelt kou een rol. In je kuiten bijvoorbeeld is de kans groter dat je doorbloeding minder optimaal is, omdat deze ook kan afnemen om warmteverlies te voorkomen. Dit heeft dan als gevolg dat je spieren te weinig bloed krijgen. 

Langdurig last van kramp

Ziet jouw voedingspatroon er goed uit en drink je iedere dag voldoende water, maar houd je alsnog heel geregeld last van kramp en belemmert het je? ‘Ga dan altijd even langs de huisarts’, stelt de hoogleraar. Gezien sprake is van een disbalans in de mineralen bij kramp, is het goed om na te laten kijken of er in jouw geval niet nog iets anders aan de hand is.