Last van roos? Dit doe je om het te voorkomen of ervan af te komen

roos_haar_hoe_weg_2022.png

Last hebben van roos kan, hoewel ongevaarlijk, behoorlijk vervelend zijn. Zo veroorzaakt het vaak jeuk en irritatie en is het (zeker op donkere kleding) snel zichtbaar. Gelukkig zijn er ook manieren om de kans op de roos te beperken of er snel van af te komen. 

Radar zet ze op een rijtje.

Gebruik de juiste haarmiddelen

Het ligt voor de hand, maar minder makkelijk dan het lijkt. Natuurlijk zijn er genoeg anti-roos shampoo's, maar wist je dat je deze het beste kunt gebruiken in combinatie met een zogeheten ‘milde shampoo’? Waar anti-roos shampoo ervoor zorgt dat de hoofdhuid tot rust komt en de jeuk verdwijnt, brengt de milde variant oliën op de juiste plek.

Daarnaast valt het aan te raden na het wassen van de haren een conditioner te gebruiken. Na het haren met shampoo staan je haarschubben namelijk open, wat ervoor kan zorgen dat je haar beschadigd raakt. Een conditioner helpt deze weer te sluiten. 

Was je haren niet te vaak

Het is niet nodig om je haren elke dag te wassen. Sterker nog, om de ingrediënten van de haarproducten op te nemen heeft je hoofdhuid juist tijd en rust nodig. Ook het intrekken van de anti-roos shampoo heeft tijd nodig. Daarom is het belangrijk dat wanneer je deze shampoo gebruikt, je het zeker vijf tot tien minuten laat intrekken voor een optimaal resultaat. Spoel het daarna grondig uit.

Niet krabben!

Hoewel het voor de korte termijn een voldaan gevoel kan geven, is het absoluut niet raadzaam om te krabbel in het geval van roos. Je stimuleert hierdoor namelijk je hoofdhuid om meer talg aan te maken en dat zorgt uiteindelijk weer voor meer roos. 

Voorkomen is beter dan genezen

De bovenstaande tips zijn vooral handzaam op het moment dat er al sprake is van roos. Maar je kunt de kans op roos verkleinen door de onderstaande tips toe te passen in je dagelijks leven.

  • Douche niet te warm: Door te warm water droogt je huid en dus ook je hoofdhuid, wat de kans op roos doet toenemen. Gebruik om dezelfde reden geen föhn. 
  • Hou je spullen schoon: Zorg dat de spullen die veel in aanraking komen met je hoofd schoon zijn (kussen, borstel). Zo voorkom je dat oude talg terug je haar in komt.
  • Veel stylingproducten: Vermijd het overmatig gebruik van stylingproducten als gel en lak. Deze producten verstoppen de hoofdhuid, waardoor roos kan ontstaan.
  • Eet gevarieerd: Je hoofdhuid heeft er profijt van als je gezond en gevarieerd eet. Vettige producten als noten en vis helpen ook tegen roos, terwijl snelle suikers beter vermeden kunnen worden. 

Bron: haarspullen.nl