background branding

'Lees pacemaker of ICD na bij overlijden patiënt'

implantfiles-hartpatienten-nederland-10122018.jpg

Hartpatiënten Nederland wil dat een pacemaker of ICD (een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen) bij de dood van de patiënt voortaan wordt nagelezen. Er wordt dan autopsie op het lichaam gepleegd. De stichting roept mensen met een pacemaker of ICD op zich te melden.

Uit het onderzoek 'Implant Files' op initiatief van Radar en dagblad Trouw, bleek dat ernstige bijwerkingen van implantaten lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Lees hier alles over de Implant Files

'Aangezien er nogal wat mensen zijn die een stent of pacemaker hebben, is het noodzakelijk om hier verder onderzoek naar te doen', stelt Hartpatiënten Nederland in een persbericht.

Kijk hier hoe je informatie opzoekt over je implantaat

Wilsbeschikking

Hartpatiënt Rondy de Wildt besloot een wilsbeschikking op te stellen. Ze wil dat na haar dood gecontroleerd wordt of haar pacemaker het tot op het laatst heeft gewerkt. 'Ik denk dat ik als eenling zo een klein beetje kan bijdragen aan het verbeteren van de patiëntveiligheid', laat Rondy weten aan de stichting.

Wil jij je hiervoor aanmelden, of heb je vragen? Je kunt bellen naar: 0475 – 31 72 72 of mailen: roermond[at]hartpatienten.nl (vervang de [at] door een @). Je kunt ook meer informatie vinden op de website van Hartpatiënten Nederland.

Andere vragen over je pacemaker of implantaat kun je voorleggen bij je arts. Op de website van Radar vind je tips om je voor te bereiden op een gesprek met je dokter.

Gebruik deze checklist voor je arts

Bron: Hartpatiënten Nederland