Lege mobiele telefoon verboden op vlucht VS

Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de VS moeten vanaf dinsdag rekening houden met een extra controle van de elektronische apparatuur in hun handbagage. Dit maakte Schiphol maandag bekend.

Reizigers moeten hun apparatuur uit de beschermingshoes halen en kunnen aanzetten. Pas hierna mag de reiziger de elektronische apparatuur meenemen aan boord. De maatregel geldt alleen voor handbagage.

De maatregel geldt voor alle elektronica met batterijen zoals telefoons, laptops, tablets, camera's, e-readers, kleine spelcomputers en MP3-spelers. Als de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes gehaald kan worden, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. iPhones en Samsungs van het type Galaxy worden extra gecontroleerd. Ook wordt scherper gelet op schoenen. Op welke vliegvelden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika de maatregelen gelden, is niet bekendgemaakt.Extra controle aan gate

De extra controle vindt plaats aan de gate, vlak voor het boarden en geldt voor de ruim dertig dagelijkse rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten. Schiphol probeert extra wachttijd te voorkomen.

Vorige week werd bekend dat de VS om verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben verzocht op Europese luchthavens waarvandaan rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken. Het verzoek zou samenhangen met mogelijke terreurdaden van jihadstrijders met moeilijk op te sporen explosieven.

Bron: ANP