Lekdetectiecentrale: geen waterdicht verhaal

Je hebt een (water)lekkage in huis. Je moet zo snel mogelijk de lekkage opsporen om verdere schade te voorkomen. Via internet vind je de Lekdetectiecentrale en maakt een afspraak voor een onderzoek. Helaas wordt de lekkage niet opgespoord, maar je blijft wél zitten met een dikke rekening.

Radar krijgt veel klachten over de Lekdetectiecentrale in Den Bosch en Lekdetectieservice Nederland, die ook opereert onder de naam Van Genabeek BV. Volgens de Kamer van Koophandel is Van Genabeek gevestigd in Gemonde, maar op de facturen vermelden een adres in Den Bosch. En op de factuur staat: 'Lekdetectiecentrale en Lekdetectieservice Nederland zijn een onderdeel van Van Genabeek BV'.

'Dé lekdetectie-expert!'

Op zijn website noemt de Lekdetectiecentrale zichzelf  'dé Nederlandse lekdetectie expert'. Je kunt het bedrijf door heel Nederland inschakelen. 'Met onze geavanceerde apparatuur sporen wij lekken op, zonder hak- en breekwerk. Bijkomend voordeel: uw verzekeraar vergoedt in bijna alle gevallen de kosten!', zo valt te lezen op de internetpagina.

'Een rapport van wel drie hele zinnen'

Maar de centrale maakt deze ronkende teksten niet waar. Niet alleen de Radarmailbox puilt uit met klachten, maar ook diverse consumentenfora. Als je een paar reacties op Klacht.nl leest, ben je gewaarschuwd.

Op Spoedklus.nl vertelt Kazzer over zijn ervaring met het lekdetectiebedrijf: 'Wij zijn ons rot geschrokken van de factuur van bijna 500 euro voor nog geen uurtje op locatie. Daarna ontvingen we een ''rapport'' van wel drie hele zinnen die een basisschoolleerling nog beter had kunnen formuleren.'

Ook regent het klachten als je het telefoonnummer van Van Genabeek opzoekt in de Telefoongids.

Niet iedereen googelt eerst

Helaas googelt niet iedereen eerst naar reviews voordat ze een bedrijf bellen wanneer ze een lekkage hebben.

Daryll Vosskühler schakelt de Lekdetectiecentrale in vanwege een lekkage in zijn huis. Er zaten vochtvlekken op de muur in de woonkamer en in de kelder stond een laag water. Van zijn woonverzekering moest hij een lekdetectiebedrijf inschakelen. Begin 2017 komt de Lekdetectiecentrale voor het eerst langs.

3000 euro in een jaar tijd

In één jaar tijd is het bedrijf diverse keren langs geweest. Zelfs na al die bezoeken konden de 'lekdetectie-experts' niet zeggen waar het lek zich bevond. Inmiddels was de factuur opgelopen tot ruim 3000 euro. 'Ik kreeg het advies om de regenpijp op het dak te vervangen, omdat volgens Van Genabeek de lekkage van het dak komt. Dat was uiteraard niet het geval.' En die onnodige reparatie kostte hem nog eens 600 euro.

Meetverslagen met een amateuristisch karakter

Daryll ontving twee meetverslagen die zijn verzekeringsmaatschappij niet accepteerde vanwege het amateuristische karakter.

Na een jaar zonder enig resultaat was Daryll klaar met Van Genabeek en schakelde een ander bedrijf in. Die persoon wist in een kwartier de lekkage op te sporen via een camera in de muur: het verbindingsstuk in een leiding was verouderd en moest vervangen worden. Een loodgieter kon het euvel snel verhelpen.

Hij was voor het onderzoek, de sloopwerkzaamheden en reparatie in totaal zo'n 2000 euro kwijt. 

'Het zijn schurken'

Op de factuur van Daryll staat in kleine lettertjes: 'Het kwaliteitssysteem van Van Genabeek is gecertificeerd door KEMA, KIWA en GASTEC.' Radar belt het certificeringsbedrijf KIWA om dit te checken.

George Mentjox zegt: 'Het systeem dat ze noemen is al sinds 2000 niet meer in gebruik en dat nummer dat ze opvoeren heeft nooit bestaan. Dat hebben ze zelf verzonnen. Het zijn schurken.'

KIWA heeft ze hier meerdere malen op gewezen, maar ze reageren nergens op. 'Waarom kunnen dit soort figuren hun gang blijven gaan?,' vraagt Mentjox zich hardop af. 'Ze bedotten mensen en ze worden niet aangepakt door justitie.' Hij geeft als tip aan consumenten: 'Kijk voor je met een bedrijf in zee gaat of Kiwa het bedrijf gecertificeerd heeft.' Dat kan op de website van Kiwa. De Lekdetectiecentrale of Van Genabeek kom je daar niet tegen.

Een tussendoorklusje

Ook Ruud Snoeker mailt Radar over zijn slechte ervaring met de Lekdetectiecentrale. Hij verhuurt een appartement aan student Harm Tillema. De winkel onder het appartement had last van lekkage. Ze dachten dat het aan het balkon van het appartement lag. Daarom schakelde Harm het lekdetectiebedrijf in. De medewerker bekeek het balkon vluchtig en maakte een paar foto's. 'Het leek alsof het een tussendoorklusje was voor de monteur', zegt Harm Tillema. 'De monteur was na een half uurtje al klaar.' En het advies deugde niet. De balkonvloer is opgeknapt, maar het lekt nog steeds bij de onderburen.

Politie kan Ruud niet helpen

'Waarschijnlijk is de oorzaak van het lek helemaal niet het balkon geweest. Dat betekent dat het weinige werk dat Lekdetectie heeft gedaan eigenlijk niet juist is geweest. Toen was ik geneigd helemaal niets meer te betalen,' zegt Ruud Snoeker.

Na de haastklus kreeg Ruud een rekening van 485 euro, terwijl er telefonisch een lager bedrag was beloofd. Ruud wil nog maar 200 euro betalen. Van Genabeek heeft een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld, omdat Ruud de rekening weigert te betalen. Ruud diende een klacht in bij klacht.nl en bij de politie. Die kan hem echter niet verder helpen, omdat het een civiele zaak is.

Geen apparatuur

Alle klachten die we krijgen zijn exact hetzelfde: een kort onderzoek van maximaal een half uur, geen apparatuur, alleen een zaklamp en wat foto's gemaakt met een iPad of telefoon. Het lek wordt niet gedetecteerd en je krijgt meteen een gepeperde rekening. Het standaardtarief van 356,95 inclusief btw en daar bovenop 7,25 euro administratiekosten, en als je niet meteen cash of per pin betaalt komt er nog een toeslag bovenop van minimaal 59,90 euro als je het geld wilt overmaken. En ze proberen meteen extra onderzoek aan te smeren, zoals een dure rookproef waarvoor je extra moet betalen.

Radar filmt onderzoek met verborgen camera's

De vele klachten zijn voor Radar een reden om zelf de proef op de som te nemen. We zoeken een huis met een lekkage. We maken een telefonische afspraak met Lekdetectiecentrale / Van Genabeek. Met meerdere verborgen camera's nemen we vervolgens het onderzoek op.

De medewerker heeft alleen een lampje en tablet bij zich. Hij leent onze ladder en belt na nog geen vijf minuten met een collega voor advies. Dan volgt een wonderlijk telefoongesprek:  'De dakpannen liggen allemaal perfect. Ze staan hier en daar een stukje hoger. Ik denk dat ik het daar op ga gooien, want ik heb werkelijk geen idee. Dus ik ga die pannen die scheef liggen ga ik als schuldige aanwijzen.'

Een deuntje fluiten en een sigaretje roken

Vervolgens fluit hij de tune van The Addams Family en rookt op zijn gemak een sigaret. Dat duurt allemaal langer dan de hele inspectie. We moeten cash 350 euro aftikken en krijgen twee dagen later een flinterdun meetrapport met als vermelde oorzaak: 'Er zijn meerdere dakpannen die niet goed staan waardoor de regen makkelijk naar binnen kan komen.
 Dit veroorzaakt mogelijk de lekkage, indien dit niet het geval is dan kunnen wij ook niets meer voor de klant betekenen.'

475 euro zonder bijkomende kosten

We laten hetzelfde huis onderzoeken door Trition, een gerenommeerd lekdetectiebedrijf. Dat rekent 475 euro inclusief btw voor het uitvoeren van een standaard lekdetectie. Hierin zitten de voorrijkosten, de kosten voor het onderzoek met alle nodige technische hulpmiddelen, de rapportage en het advies. En dan zijn de medewerkers zo'n 1,5 tot 2,5 uur op locatie bezig.

Echte oorzaak heeft niks met dakpannen te maken

Eerst worden binnen de leidingen bekeken en de druk gemeten. Ze meten de vochtwaarde met een hygrometer en kijken met een infraroodmeter naar de warmte. Binnenshuis is alles in orde met de leidingen, dus een bouwkundige gaat vervolgens het dak op. Ze halen meteen dakpannen weg en kijken met een endoscoop of er breuken zijn. De waterkering van de zijkant van de dakkapel is lek. Ze gooien er een UV-kleurstof overheen en je ziet met een UV-lamp rode druppels lekken. De oorzaak van de lekkage is na anderhalf uur opgespoord en heeft dus helemaal niets te maken met de dakpannen, zoals de Lekdetectiecentrale beweert.

'Het inspectierapport lijkt op zijn best een aanname'

Ze bekijken op ons verzoek de verborgencamerabeelden. Directeur Marcel van Engelen van Trition zegt: 'Het lijkt of degene aan de andere kant van de telefoon hier de situatie moet beoordelen. En het inspectierapport lijkt op zijn best te noemen een aanname. Het is feitelijk niet onderzocht wat er staat. En als dit het niet is ben ik niet zeker wat het wel zal zijn. Ik weet niet of het de letterlijke quote is. Daarmee degradeer je je onderzoek.'

Klanten willen compensatie

We hebben van alle consumenten van wie we toestemming hadden, de klacht doorgestuurd naar de Lekdetectiecentrale. Ze zijn allemaal ontevreden over het uitgevoerde onderzoek. Er is geen lekkage gevonden en ze vinden de rekening veel te hoog voor het geleverde werk. Allemaal willen ze compensatie.

Brommerongeluk

De firma Van Genabeek wil niet naar de live-uitzending op maandagavond komen, maar stemt in met een interview maandagochtend op het kantoor in Den Bosch.

Vijf minuten vóór het gesprek krijgen we een telefoontje van directeur Erik van Genabeek. Hij is aangereden met een brommer en ligt in het ziekenhuis met een gebroken arm. Zijn collega die bij het interview aanwezig zou zijn, wil geen officiële reactie geven. We krijgen 's middags een schriftelijke verklaring in onze mailbox. We zijn benieuwd of ze daadwerkelijk hun ontevreden klanten gaan compenseren.

Van Genabeeks reactie - pagina 1 van 3

Van Genabeeks reactie - pagina 2 van 3

Van Genabeeks reactie - pagina 3 van 3

'Oplichting en een regelrechte wanprestatie'

In de studio zitten Caspar Janssens, consumentenrechtadvocaat, en Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Janssens zegt: 'Strafrechtelijk is het oplichting. Je wordt eigenlijk in de val gelokt met een mooie website en het idee dat Lekdetectiecentrale in het hele land vestigingen heeft – een groot bedrijf en dat straalt vertrouwen uit. Civielrechtelijk is dit een regelrechte wanprestatie.' Hij adviseert een klacht in te dienen bij de politie en toezichthouder ACM. Als er voldoende mensen een klacht indienen, komen ze in actie.

Hoe vind je een betrouwbaar bedrijf?

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, geeft tips voor het vinden van een installatiebedrijf dat wél betrouwbaar is. Op de site van Techniek Nederland kun je volgens hem een betrouwbare vakman in de buurt vinden. Zo'n 5000 installatiebedrijven zijn aangesloten.

'Onze leden moeten voldoen aan allerlei vakopleidingen. Ze hebben de juiste apparatuur in huis die benodigd is en ze moeten voldoen aan richtlijnen. Ze moeten een duidelijke offerte sturen en de garantievoorwaarden zijn opgesteld in overleg met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Hier worden ze ook op gecontroleerd.' En alle leden zijn lid van de Geschillencommissie, mocht je toch een klacht hebben over het geleverde werk.

Meer tips vind je hier:

Zo vind je een betrouwbare klusjesman

Meer over

Forumreacties

17
  • Door Radar

Lekkage in je huis. Dat is balen, vooral omdat je het niet zelf kan oplossen. Dus zoek je op internet naar een gespecialiseerd bedrijf. Je komt uit bij de Lekdetectiecentrale. Die komt langs, kan de oorzaak van de lekkage niet vinden, maar vraagt wel ruim 350 euro cash af te rekenen. Het amateuristische schaderapport wordt niet geaccepteerd door je verzekeringsmaatschappij en je zit nog steeds met je lekkage. Je voelt je zwaar getild. Radar krijgt veel klachten over de Lekdetectiecentrale. Is de werkwijze van dit bedrijf onkunde, of is er meer aan de hand? Maandag 4 februari 2019 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Theotrucker

Zaken die hier langs zijn gekomen rieken sterk naar oplichting.

  • Door Nathalie33

Fijn om te zien dat mijn oud collega's als expertise bedrijf in radar mochten verschijnen om als nog de lekkage te vinden. Trition 🔝