Let goed op als je hotelvouchers koopt!

Je ziet ze steeds vaker liggen bij de supermarkt, kantoorboekhandel of drogisterijen zoals de Kruidvat: hotelvouchers. Daarmee kan je voor heel weinig een nachtje weg in een hotel. De beschikbaarheid van de kamers blijkt echter heel beperkt.

Hotelvouchers of hotelbonnen voor één of meerdere nachtjes weg worden door allerlei partijen uitgegeven. Voorbeelden zijn de Hotelbon, Bongo, GiftForYou, Kruidvat Hotelovernachting en Dirk Hotelovernachting. Margreet Loomans kocht 14 februari bij de Dirk van den Broek twee van die bonnen voor een hotelovernachting. Daar betaalde ze 24,95 euro per bon voor. Één bon wilde ze zelf houden, de andere wilde ze met een vriendin gebruiken.

Geen beschikbaarheid

Om te kunnen zien of een hotel beschikbaarheid heeft moet je in het bezit zijn van een code. Meteen nadat Margreet de bonnen heeft gekocht gaat ze op de website van de Dirk kijken. Daarbij komt ze in de boekingsmodule van de uitgever van de hotelbon, Online Hotel Experts. Margreet zag op de bon dat er in Noord-Holland een hotel aan de kust meedeed. Het deelnemende hotel blijkt Hotel Marijke in Bergen te zijn, dat is een Fletcherhotel. Margreet constateert dat er echter geen beschikbaarheid is bij dit hotel gedurende de actieperiode.

Korte boekingsperiode

Opmerkelijk natuurlijk dat een hotel wel meedoet, maar dat je geen beschikbare kamers kan vinden. Volgens de voorwaarden van de bon kan er geboekt worden voor de periode 6 februari tot en met 30 september 2017. Je moet echter wel voor 1 mei 2017 je overnachting geboekt hebben, want 'hierna verliezen de vouchercodes hun waarde' aldus de voorwaarden. Er doen 43 hotels mee aan deze actie en die bevinden zich voor het overgrote deel in het oosten van Nederland, het zuiden van Nederland of in de noordelijke provincies. Er zijn twee hotels op de Waddeneilanden en twee in België.

'Alle beschikbaarheid gesloten'

Op 31 maart neemt mevrouw Loomans contact op Online Hotel Experts om te vragen waarom er geen beschikbaarheid is. De hotelbonuitgever reageert op 10 april dat 'het hotel alle beschikbaarheid door de Dirk van den Broek-actie had gesloten', dat 'het hotel (tijdelijk) offline is gehaald' en 'we druk bezig zijn met het hotel om de beschikbaarheid weer open te zetten'. Een dag later mailt Loomans terug dat zij slechts zeven dagen beschikbaarheid ziet in de bijna zes maanden die er nog resten voor deze actie.

Zeer beperkte beschikbaarheid

Marketingdeskundige Max Kohnstamm van opleidingsinstituut SRM zegt dat er over het algemeen heel weinig kamers beschikbaar zijn voor dit soort acties. Hij vindt dat je als consument lekker gemaakt wordt alsof er een breed aanbod is en dat je denk dat er veel te kiezen is. 'Vaak gaat het maar om één of twee kamers. Hotels die meedoen moeten flink dalen met de prijs dus beperken ze het aantal kamers.' Hotel bepalen zelf hoeveel kamers ze beschikbaar stellen. 'Als er voor morgen dus nog een kamer over is, dan verkopen ze die liever voor weinig dan helemaal niet', erkent Kohnstamm.

Reactie Autoriteit Consument & Markt

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt dat het voor consumenten vooraf heel duidelijk moet zijn wat de actiebeschikbaarheid inhoudt. 'Dit soort bonnen zijn vooral bedoeld voor de flexibele consument.' De ACM deed in 2012 al uitspraak in een zaak tegen Fletcher Hotels waarbij consumenten onduidelijk werden geïnformeerd.

Reactie Dirk en Online Hotel Experts

De Dirk van den Broek zegt in een reactie dat het het incident betreurt en graag alsnog het gesprek wil aangaan met de klant. Radar heeft de uitgever van de bonnen, Online Hotel Experts uitgenodigd om in de uitzending te reageren. Hiervan heeft de uitgever geen gebruikt gemaakt. Online Hotel Experts verwijst in een reactie naar de voorwaarden en zegt dat er meer kamers beschikbaar zijn dan vouchers verkocht kunnen worden. 'De beschikbaarheid van kamers is een momentopname en kan per minuut wijzigen.' Over de beschikbaarheid van Hotel Marijke in Bergen zegt manager Laurence Drescher het volgende: 'Op 10 april waren er voor Hotel Marijke ruim 150 kamers kamers beschikbaar.' Dat is precies dezelfde dag dat een andere medewerker van het bedrijf naar Margreet Loomans had gestuurd dat het hotel offline is gehaald. Op de vraag hoe dit kan heeft Radar geen reactie mogen ontvangen.

Hotelbonnen is een miljoenenbusiness

Uit onderzoek van VVV Nederland blijkt dat er in 2015 zo'n 1,1 miljard euro aan cadeaubonnen en cadeaukaarten werd uitgegeven. 20% daarvan zijn bonnen voor een overnachting of weekendje weg. Uit de Nationale Geschenkbonnen Monitor 2007 blijkt dat de helft van dergelijke bonnen nooit ingewisseld is. We hebben het dan grofweg over een bedrag van 110 miljoen euro.

Let goed op de voorwaarden!

Je moet heel goed, voordat je zon bon koopt, de voorwaarden lezen. Check hoelang de bon geldig is en voor wanneer je moet boeken. Bekijk of er extra toeslagen zijn zoals administratiekosten of een toeslag als je in het weekend wil overnachten. Meestal staat in de voorwaarden dat je de bonnen niet kan retourneren. Verwacht niet dat je bij deze goedkope hotelbonnen voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Zoals de Autoriteit Consument & Markt ook al suggereert, dit zijn bonnen voor flexibele consumenten die geen eisen hebben waar ze willen overnachten.

'Geldigheidstermijn moet veel langer'

Zonder code kan je niet zien of een hotel beschikbaarheid heeft. Als er dus niks van je gading tussen zit heb je eigenlijk ook niks aan je bon. Kohnstamm zegt daarover: 'Dat je zonder code de beschikbaarheid niet kan zien is overduidelijk een bewuste keuze bij de (te) goedkope hotelbonnen van 25 euro. Met de korte geldigheidstermijn verdient de online tussenpersoon er lekker veel geld mee.' Radar is van mening dat je eigenlijk pas op het moment van boeken een code nodig zou hebben. Kohnstamm vindt dat dit soort bonnen minimaal een jaar geldig moeten zijn. 'Door de prijs zo laag te houden beperkt men maximaal de boekingsperiode. Ik zie liever een langere periode dat je kan boeken dan dat je je geld terugvraagt. Dan mag die prijs best hoger.' 

Gaat mevrouw Loomans nog op reis?

Uiteindelijk heeft ze besloten om toch maar twee hotelovernachtingen te boeken, want de datum van 1 mei naderde. Ze moest immers vóór die datum iets geboekt hebben. Loomans gaat naar Westerbork, in Drenthe.