background branding

Let op: deze souvenirs mag je niet meenemen vanuit het buitenland

280722_douanesitegoed.jpg

Op vakantie stijgt je kooplust vaak naar onkenbare hoogtes met al die leuke boetiekjes vol spullen. En natuurlijk is de kans aanwezig dat je iets koopt in één van de vele winkeltjes. Zo kun je nog eens terugdenken aan de vakantie.

Maar, lang niet alles mag je zomaar in je koffer gooien en meenemen naar Nederland. Wat wel en niet mag, legt Radar je uit. 

Deze spullen mag je niet meenemen

Er zijn drie grote categorieën, waarin de meeste spullen vallen die je niet mee mag nemen: 

1. Beschermde dier- en plantsoorten of producten die daarvan gemaakt zijn.
Er bestaan internationale regels voor het meenemen van bepaalde dier-en plantsoorten naar een ander land. Op deze lijst vind je precies bij welke soorten dit verboden is. Hierbij moet vooral gedacht worden aan producten die gemaakt zijn van deze plantensoorten of diersoorten, zoals een tas van krokodillenleer, sieraden van ivoor of koraal. 

Met planten vanuit het buitenland dient ook voorzichtig te worden omgegaan. De NVWA waarschuwde in 2022 voor de rampzalige gevolgen die het kan hebben om plantjes of stekjes vanuit het buitenland mee naar huis te nemen. 

Ook mag je geen vlees en zuivel voor persoonlijke consumptie van buiten de Europese Unie meenemen naar de EU. In deze lijst staat precies beschreven waaraan je je moet houden als je dierlijke producten voor persoonlijke consumptie wilt meebrengen. 

2. Voorwerpen met een culturele waarde voor het land waarop je in vakantie bent. 
Onder voorwerpen met een culturele waarde vallen alle zaken die een culturele of historische waarde hebben voor een land. Denk dan aan kunst, archeologische voorwerpen of oude documenten. Om iets dergelijks mee terug te nemen naar Nederland, heb je toestemming nodig van het land van herkomst. 

Twijfel je of jouw product hieronder valt? Vraag het dan na bij de Nederlandse ambassade in het land waar je op vakantie bent. Ook kun je het vragen aan de douane in dat land waar je op vakantie bent of bij het ministerie van Cultuur in het vakantieland. 

3. Nepartikelen in grote hoeveelheden, die je in Nederland vervolgens doorverkoopt
Een tas van Louis Vuitton voor een paar tientjes, een bril van Gucci voor dertien euro of dat populaire voetbalshirt voor een fractie van de prijs. Het is meestal niet heel moeilijk om te vermoeden dat je een item koopt dat niet echt is, maar dat in een goedkope versie is nagemaakt. Nu is het prima als je het item voor jezelf koopt, maar deze spullen in grote hoeveelheden meenemen en in Nederland doorverkopen is verboden. 

Naast deze drie categoriën is er nog één extra categorie die voordehandliggend is, maar die we toch willen benoemen: wapens en verdovende middelen. Denk hierbij aan drugs, wapens én nepwapens, explosieven, munitie en pepperspray. 

Producten duurder dan €430

Wanneer je producten en/of ontvangen cadeaus meeneemt die samen duurder zijn dan €430, moet je hier belasting over betalen. Op het moment dat je aankomt op Schiphol, mag je dus niet zomaar doorlopen en kies je in plaats daarvoor bij de douane voor de rode doorgang: aangifte doen. Wanneer de rode doorgang niet aanwezig is, neem je contact op met een douanekantoor. 

Reis je met eigen spullen die kostbaar zijn? Dan kan het verstandig zijn om bonnetjes hiervan mee te nemen, zodat je bij controle aan kunt tonen dat de producten eerder al in Nederland aangeschaft zijn. 

Vraag het direct aan de douane

Twijfel jij of je een gekocht voorwerp wel of niet mee naar Nederland mag nemen? Stuur de douane dan een foto op van jouw product via Instagram of tag je foto met #magditmee. 

Daarnaast kun je ook de ‘Reisapp’ gebruiken van Buitenlandse Zaken. In deze app kun je per land bekijken welke spullen je mee terug mag nemen naar Nederland en staan alle regels nog eens duidelijk uitgelegd.