background branding

Geen zuivelproducten, vlees en vis meer meenemen uit het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021

15102020 brexit.jpg

Het is vanaf 1 januari 2021 niet meer toegestaan om na een vakantie in het Verenigde Koninkrijk (VK) zuivelproducten, vlees en vis mee te nemen. Dat meldt de douane. 

Douaneregels 'verre' bestemmingen

Vanaf volgend jaar gelden namelijk de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie bij terugkeer uit het VK, waaronder dus Engeland, Schotland, Wales en Noord Ierland. Je kunt dus onder andere geen cheddar, bacon en Schotse zalm meenemen. Het maakt hierbij niet uit of je per ferry, vliegtuig, auto of bus reist.

Ook is het goed om te weten dat je van sterke drank, zoals gin of whisky maar een liter belastingvrij kunt meenemen en dat je over aankopen boven de 430 euro btw moet betalen.

'Veel onwetendheid'

Volgens de douane is er 'veel onwetendheid' over wat vanaf volgend jaar wel of niet mee terug mag in de bagage. Dit terwijl 86,8 procent van de reizigers weleens iets mee naar huis neemt uit het VK. 'Hoewel Brexit een veelbesproken onderwerp is, blijft de kennis over de gewijzigde douaneregels achter.'

Dit blijkt uit een peiling die is verricht in de periode van 28 september tot 2 oktober 2020. Aan het onderzoek namen 1.289 respondenten deel, die in de afgelopen drie jaar voor zakelijke of privédoeleinden naar het VK reisden of van plan zijn dit in de komende drie jaar te doen.

Check de douaneregels

De douane roept reizigers dan ook op om voor vertrek de douaneregels voor deze nieuwe verre bestemming te checken. 'Dit kan eenvoudig via www.wijsopreis.nl en de Douane Reizen app.'