Hier moet je op letten als je iets bestelt buiten de EU

pakket6-10-2020.jpg

De douane komt met een campagne om consumenten op de regels te wijzen wanneer zij iets bestellen bij een website van buiten de Europese Unie (EU). Niet alles mag namelijk zomaar ingevoerd worden. Waar moet je op letten? Radar zocht het uit.

Allereerst is het van belang om te achterhalen waar de webwinkel zit. Is de webshop buiten de EU gevestigd, dan moet je extra opletten. Het invoeren van producten van buiten de EU brengt namelijk extra regels met zich mee.

Deze producten mag je niet kopen

Namaakartikelen, zoals een nephorloge of nagemaakte merkkleding mogen niet in Europa ingevoerd worden. Als er toch namaakproducten gevonden worden in een pakket, dan worden deze eruit gehaald. De besteller heeft dan geen product en is zijn geld kwijt, meldt de douane. 

Sigaretten mag je alleen kopen als er een accijnszegel van Nederland op zit, maar bij webwinkels is dit bijna nooit het geval. De douane raadt het kopen van medicijnen ook nadrukkelijk af, omdat dit ook zomaar nepmedicijnen zouden kunnen zijn.

Andere producten die je niet mag kopen bij een buitenlandse webshop zijn onder andere verdovende middelen, de meeste etenswaren, beschermde plant- en diersoorten en (nep)wapens.

Btw of invoerrechten betalen

Als je pakket duurder is dan 22 euro, dan moet je btw betalen over je pakket. In de meeste gevallen bedraagt de btw 21 procent. Bij die 22 euro tellen eventuele verzend- en verzekeringskosten overigens niet mee, meldt de douane.

Als een pakket meer dan 150 euro waard is, dan moet je ook invoerrechten betalen. Het exacte percentage van de invoerrechten hangt onder andere af van welk product het is en van welk materiaal het is gemaakt.

Bij pakketjes waarvoor je btw of invoerrechten moet betalen, brengt het postbedrijf inklaringskosten in rekening. Ook deze kosten worden bij de besteller in rekening gebracht.

Meer informatie over bestellen buiten de EU, vind je hier