Let op: gegevens 450.000 loterijdeelnemers gelekt

logo-loterijen2-780.jpg

Van 450.000 mensen zijn de gegevens gelekt via een hack in het klantenbestand bij een leverancier van de Nationale Goede Doelen Loterijen. Eerder gingen de loterijen nog uit van 600.000 slachtoffers.

In een advertentie in de maandagkrant van verschillende dagbladen bieden de Nationale Goede Doelen Loterijen hun excuses aan voor een hack in het klantenbestand. Door het lek kon een hacker die de naam 'Ndevnull' gebruikt persoonsgegevens inzien.

Rekeningnummer

Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, mailadres en geboortedatum van ongeveer 600.000 deelnemers, zo zeggen de loterijen in de advertentie. Uit een latere telling in het weekend bleek het echter om 400.000 mensen te gaan, aldus de loterijen later in een mondelinge toelichting. In maximaal 900 gevallen is ook het rekeningnummer bemachtigd.

Moet ik me zorgen maken?

De Nationale Goede Doelen Loterijen laten aan Radar weten dat er 'geen indicatie' is dat de gelekte gegevens verder zijn verspreid. Wie zich zorgen maakt over zijn gegevens kan contact opnemen met  via de contactgegevens op de website van de loterij.

Getroffen leden van wie het mailadres bij de loterij bekend is hebben inmiddels bericht gehad, anderen ontvangen een brief die vandaag verstuurd wordt.

Leverancier

Het gaat niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van hun leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen. De hacker heeft de betreffende aangesloten loterijen gewaarschuwd. Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Daarna is het computersysteem buiten werking gesteld, staat in de advertentie.

Bron: ANP