Loterijen: bijna iedereen wint weleens, maar meestal iets kleins

loterij_vrouw_geld_123rf_780.jpg

Loterijen zijn populair: ruim 70 procent van het Radar Testpanel doet weleens aan eentje mee. De meesten (bijna 90%) zijn minimaal een keer in de prijzen gevallen, maar twee derde (67%) van de winnaars spreekt van een klein prijsje: iets te snoepen, of een bloemetje. Dat blijkt uit Radars enquête over dit onderwerp.

Met een loterij kun je prijzen winnen en dat is voor de meeste spelers (58%) ook de belangrijkste reden om mee te doen. Dat er van de inleg geld naar goede doelen gaat, telt voor velen (47%) ook als motivatie.

Postcodeloterij het populairst

De meeste mensen (bijna 80%) die aan loterijen deelnemen doen dit in abonnementsvorm, zoals die van de Postcodeloterij of de Staatsloterij. Dit zijn ook meteen de twee populairste varianten. Eveneens geliefd zijn de BankGiroLoterij, de VriendenLoterij en de Lotto. Met bijna 7 procent vinden Krasloten ook nog aardig wat aftrek, maar vallen ze net buiten de top 5.Aan welke loterij(en) doe je (weleens) mee?

  1. Postcodeloterij (71%)
  2. Staatsloterij (64%)
  3. BankGiroLoterij (15%)
  4. VriendenLoterij (14%)
  5. Lotto & Cijferspel (10%)

Kleine prijsjes, geld en nieuwe loten het meest gewonnen

Bijna 30 procent speelt niet (19%) of niet meer (10%) mee met loterijen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een gebrek aan vertrouwen in een eerlijk spelverloop (39%) en een te geringe winkans (59%).

Toch heeft bijna iedereen (89%) weleens iets gewonnen met deze kansspelvorm. Kleine prijsjes (iets te snoepen, een bloemetje) geld en nieuwe loten werden het vaakst genoemd als beloningen.Je hebt aangegeven dat je weleens iets hebt gewonnen met een loterij. Wat heb je gewonnen?

  1. Een klein prijsje, zoals iets te snoepen of een bloemetje (67%)
  2. Geld (64%)
  3. Een nieuw lot (20%)
  4. Een product / producten (fiets, auto, keukenapparaat, noem maar op) (15%)
  5. Een dienst / diensten (reis, hotelovernachting, wellnessarrangement, noem maar op) (9%)

100 euro is het vaakst gewonnen bedrag

Het gemiddelde geldbedrag dat deelnemers aan loterijen en onze enquête in de wacht hebben gesleept, is bijna 3000 euro. Hierbij moeten we opmerken dat 1 respondent naar eigen zeggen 10 miljoen heeft gecasht, en dat haalt het gemiddelde natuurlijk flink omhoog.

Veelzeggender is het daarom om te kijken naar het meestgenoemde bedrag, en dat is 100 euro. Dat is dus de geldsom die onze respondenten het vaakst wonnen.

Dat zal lang niet voor iedereen pure winst betekenen, want de meeste spelers (56%) geven op jaarbasis meer dan 100 euro uit aan deelname. In 5 procent van de gevallen is dit zelfs meer dan 500 euro.

Het geld dat mensen wonnen ging meestal op aan 'Niets bijzonders' (59%). In bijna een vijfde (18%) van de gevallen staken ze het in nieuwe loten. Andere populaire doelen waren de eigen spaarrekening (8%), een uitje / vakantie / reis (8%), een hobby (5%) huishoudelijke apparatuur / inrichting (5%).

Loterijdeelnemers: minder vrijgevig dan ze zeggen?

4 procent liet familie / bekenden profiteren van (een deel van) het gewonnen geld. Dat is een opmerkelijk laag percentage wanneer we het afzetten tegen het antwoord op de laatste vraag van de enquête: Als je een miljoen zou winnen, waaraan zou je dit geld dan besteden?

Hier kiest maar liefst 41 procent (dus 10 keer zo veel!) de optie 'Gift / cadeaus aan familie / bekenden'. Dit is meteen het meestgekozen antwoord op deze vraag.

Zijn onze respondenten in het echt dan 10 keer egoïstischer dan in een hypothetische situatie? Nee, die conclusie is te kort door de bocht. Aannemelijker is dat mensen vrijgeviger worden naarmate ze meer te besteden hebben. En er zit nu eenmaal een enorm gat tussen de hypothetische miljoen euro waarover we mensen vroegen te fantaseren, en de 100 euro die in werkelijkheid het vaakst wordt opgestreken.

Over fantaseren gesproken: in gedachten geven onze respondenten hun kersverse miljoen euro uit aan zeer uiteenlopende zaken.Als je een miljoen zou winnen, waaraan zou je dit geld dan besteden?

  1. Gift / cadeaus aan familie / bekenden (41%)
  2. Hypotheek / schulden aflossen (40%)
  3. Reizen (33%)
  4. Sparen / beleggen (26%)
  5. Een auto / boot / fiets / ander vervoermiddel (25%)
  6. Een (vakantie)huis kopen (24%)
  7. Een goed doel (18%)
  8. Een verbouwing (17%)
  9. Stoppen met werken (12%)
  10. Anders, namelijk... (11%)

Duizenden mensen kozen de optie Anders, namelijk... en daar zaten veel mooie, verrassende en ontroerende antwoorden bij. Een (geanonimiseerde) bloemlezing:

'Een kattenpension beginnen.'

'Emigreren.'

'10% voor mijzelf en de rest zou ik weggeven aan mensen die ook wel eens willen leven zonder steeds dubbeltjes om te draaien.'

'Een bed & breakfast beginnen in het buitenland.'

'De buurman uitkopen.'

'Een accountant in armen nemen zodat ik niet verrast wordt door belastingen naderhand.'

'Scheiden.'

'Een weeshuis openen in een ontwikkelingsland.'

'Testament op laten maken, naaste familie onterven.'

'In Suriname een bejaardenhuis sponsoren.'

'Een proefrit in een Aston Martin maken met de wetenschap dat ik hem kan kopen en hem dan toch niet kopen, maar er iets verstandigs mee doen.'

Wat zou jij doen met een miljoen?

Welk antwoord vind jij het beste? Wat zou je zelf doen met zo veel geld? En zou jij je naaste omgeving ook laten meeprofiteren? Laat het weten in de reacties!Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 52.918 leden van het Radar Testpanel mee. Daarvan hebben 37.763 mensen aangegeven weleens mee te spelen met loterijen. Het onderzoek vond plaats tussen 15 september en 3 oktober 2016.


Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 100.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en/of voor nieuwsberichten op de website van Radar.Word ook Testpanellid

Ben je geen Testpanellid, maar wil je dat wel graag worden? Je kunt je gratis aanmelden via deze vragenlijst.


Aan het onderzoek deden 52.918 leden van het Radar Testpanel mee. Daarvan hebben 37.763 mensen aangegeven weleens mee te spelen met loterijen. Het onderzoek vond plaats tussen 15 september en 3 oktober 2016.

Ben je geen Testpanellid, maar wil je dat wel graag worden? Je kunt je gratis aanmelden via deze vragenlijst.