background branding

Let op: vaginavernauwingsstaaf kan ernstige brandwonden veroorzaken

waarschuwing-lareb-20-01-2021-780.jpg

Verkeerd gebruik van een vaginavernauwingsstaaf kan ernstige vaginale chemische brandwonden veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb.

De staaf wordt verkocht onder verschillende namen via buitenlandse webshops. De stick zou een vernauwende en reinigende werking op de vaginawand hebben. Het is een staaf met onder andere Chinese kruiden maar de precieze samenstelling is onbekend.

Ernstige inwendige vaginale brandwonden door vagina tightening stick

Het centrum ontving een melding na verkeerd gebruik van de zogeheten 'Vagina tightening stick'. De vrouw liep ernstige uitwendige en inwendige vaginale chemische brandwonden op, nadat de staaf vier tot vijf uur vaginaal was ingebracht. De staaf was afgebrokkeld en deels opgelost. De vrouw moest in het ziekenhuis behandeld worden.

Onvoldoende waarschuwingen over gezondheidsrisico's

Volgens de gebruiksaanwijzing mag de staaf 30 seconden tot maximaal één minuut vaginaal ingebracht worden, gedurende een periode van drie tot vijf dagen. Volgens Lareb worden vrouwen onvoldoende gewaarschuwd voor de mogelijke gezondheidsrisico's. Op diverse buitenlandse websites zijn al waarschuwingen voor dit soort producten geplaatst. Dit heeft ertoe geleid dat het product van sommige websites is verwijderd.

Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gebracht.

Lees ook: 'Intieme verzorgingsproducten: 'Het is niet nodig''

Bron: ANP