Letselschade

Letselschade is schade aan je lichaam als gevolg van een bedrijfsongeval, medische fout, geweldsmisdaad of verkeersongeval. In onze uitzending staat die laatste variant centraal: letselschade als gevolg van een verkeersongeval.

Gemiddeld vallen er per dag 2 doden en 50 gewonden in het verkeer. Letselschade gaat zoveel mensen aan dat we kunnen spreken van een maatschappelijk probleem.Slachtoffers extra de dupe

Mensen met letselschade krijgen te maken met een circus aan personen dat zich met de situatie bemoeit: artsen die voor je herstel moeten zorgen, advocaten die je belangen behartigen, medisch specialisten, arbeidsdeskundigen en natuurlijk verzekeraars.

Als het ongeluk niet jouw schuld is, dan moet de verzekeraar de aansprakelijkheid erkennen. Als dat is gebeurd, dan ben je er nog niet want de hoogte van de schadevergoeding moet worden vastgesteld. En dat gaat niet makkelijk.

De verzekeraar krijgt vaak het verwijt de schadebehandeling systematisch te vertragen. Ook belangenbehartigers, zoals letselschade-advocaten, hebben niet altijd het beste voor met hun cliënt. Die wordt hierdoor in feite voor de tweede keer slachtoffer. Dit heet secundaire victimisatie.

Dat komt dan door de verzekeraars die de procedures ophouden, maar ook belangenbehartigers hebben het niet altijd goed voor met hun client.

Gedragscode moet excessen voorkomen

De letselschadezaak van Sabine Crooijmans duurt maar liefst 11 jaar. Een ander slachtoffer, Arjen van Leeuwen, verliest als gevolg van een ongeluk zijn baan én zijn huis. En dat terwijl Sabine en Arjen beiden geen schuld hadden aan hun ongelukken.

Om dergelijke excessen te voorkomen heeft de Universiteit van Tilburg de Gedragscode Behandeling Letselschade opgesteld. Deze is van kracht sinds 1 januari 2007. De code reikt spelregels aan op het gebied van een transparante en harmonieuze schaderegeling.

De spelregels in de gedragscode zijn van toepassing op de relaties tussen slachtoffers, verzekeraars en belangenbehartigers. Om deze code te waarborgen en te handhaven heeft het Ministerie van Justitie de Letselschaderaad in het leven geroepen.

Op www.letselcode.nl kunt u de gedragscode lezen.Code niet door iedereen ondertekend

De kernwaarden voor de schadebehandeling zijn:

  • slachtoffer centraal
  • respectvol met elkaar omgaan
  • inzichtelijkheid
  • vertrouwen creëren en versterken
  • overleg in harmonie
  • een goed tempo
  • problemen samen oplossen
  • elkaar op het goede spoor houden

Het gros van de verzekeraars heeft de code ondertekend, maar nog lang niet alle partijen hebben hun handtekening gezet. Letselschade-advocaten kunnen en mogen bijvoorbeeld niet op voorhand gebonden zijn aan afspraken over de wijze waarop zaken behandeld moeten worden. Dat zorgt in de praktijk nogal eens voor problemen, want zij kunnen dus niet aan de code gehouden worden. Slachtoffers: Gedragscode werkt niet optimaalRadar heeft een testpanelenquête gehouden over letselschade. Van de ruim 2000 letselschadeslachtoffers blijkt slechts 12% de gedragscode te kennen. 48% van de mensen die te maken hebben gehad met een verzekeraar, zeggen ontevreden te zijn over de manier waarop ze behandeld zijn.Bekijk hier de volledige uitslag.

Ook in de uitzending zien we, in de gevallen van Sabine en Arjen, dat er sprake is van secundaire victimisatie. Zij vinden eveneens dat de gedragscode niet bij hun zaak is toegepast. Na 3 jaar werkt de gedragscode dus nog niet optimaal.Werk aan de winkel

Slachtofferhulp Nederland heeft de gedragscode ook ondertekend. Directeur Jaap Smit erkent dat er nog werk aan de winkel is. Dat geldt zowel voor de partijen die de gedragscode ondertekend hebben, als voor de partijen die dat niet hebben gedaan.

Letselschadedeskundige Arno Akkermans van de Vrije Universiteit Amsterdam vindt dat ook. Hij pleit daarnaast ook voor wettelijke maatregelen. Op dit moment zijn er geen financiele prikkels voor partijen om zich aan de gedragscode te houden. Ook zijn er geen sancties als een partij de code naast zich neerlegt.Wettelijke maatregelen

Ook Arda Gerkens, Tweede-Kamerlid voor de SP denkt dat wettelijke maatregelen nodig zijn. Bij de Eerste Kamer ligt op dit moment het 'deelgeschillen voor letsel- en overlijdensschade'. Met deze wet kan de rechter snel een eind maken aan een vastgelopen geschil.

Gerkens pleit daarnaast voor meer mogelijkheden voor de rechter om partijen die de procedure vertagen, te beboeten. Het slachtoffer zou dan een schadevergoeding moeten krijgen.

Lees hier de brief van het Ministerie van Justitie over wettelijke maatregelen met betrekking tot letselschadeproblematiek.

Verbond van Verzekeraars

De directeur van de branchevereniging voor verzekeraars, Richard Weurding, vindt wettelijke maatregelen vooralsnog niet nodig. In Radar zegt hij dat het nog te vroeg is om de gedragscode in de wet te zetten. Hij vindt het van groot belang dat alle partijen die bij letselschade betrokken zijn, zich aan de gedragscode houden. De verzekeraars staan een discussie zeker niet in de weg en zijn altijd bereid om te overleggen hoe het beter kan. Lees hier de reactie van het Verbond van Verzekeraars.

Sabine haar zaak heeft 11 jaar geduurd. Uiteindelijk heeft ze door tussenkomst van Stichting de Ombudsman een schadevergoeding gekregen. Sabine heeft te maken gehad met  REAAL. REAAL laat in een reactie weten 'Als we voor REAAL spreken dan had REAAL op bepaalde momenten moeten proberen om de impasse te doorbreken door met en 3 gesprek tot een oplossing te komen voor mevrouw Crooijmans. Dat had beter gekund! We betreuren het dat de zaak zo lang voor mevrouw Crooijmans heeft geduurd.'  REAAL doet er alles aan om ervoor te zorgen dat slachtoffers met het huidige beleid snel geholpen worden. De hele reactie van REAAL kunt u hier lezen. 

ASR zou zich volgens Arjen van Leeuwen niet aan de gedragscode hebben gehouden. Hij heeft niet het gevoel dat hij als slachtoffer centraal stond. ASR is een van de eerste verzekeraars geweest met het ondertekenen van de gedragscode. Zij vinden het erg belangrijk dat de afwikkeling van letselschade snel en zorgvuldig gedaan wordt. Zij herkennen zich dan ook niet in het beeld zoals dat door Arjen gegeven wordt.Lees hier hun volledige reactie.

Slachtoffers weten vaak niet wat te doen als ze verzeild raken in een letselschadeprocedure. Een aantal belangenbehartigers kan mensen verder helpen:

  1. Slachtofferhulp Nederland. Na een verkeersongeluk kunt u te maken krijgen met emoties, schaderegelingen, instanties en juridische procedures. Slachtofferhulp Nederland helpt om de zaken op een rij te zetten.Er zijn in Nederland 75 bureaus waar u terecht kunt. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer 0900 - 0101 (lokaal tarief). Ook kan Slachtofferhulp Nederland u doorverwijzen naar een letselschade-advocaat. Slachtofferhulp werkt alleen met advocaten die verbonden zijn aan het Keurmerk Letselschade. Meer informatie hierover vindt u op http://www.stichtingkeurmerkletselschade.nl.
  2. Bemiddelingsloket van de Letselschaderaad. Bij een vraag, een klacht of een (dreigend) conflict kan elke partij in een letselschadedossier contact opnemen met het Bemiddelingsloket van De Letselschade Raad. De jurist van het Bemiddelingsloket analyseert de zaken, hoort alle partijen aan en geeft advies over een passende conflictoplossing. U kunt het loket bereiken via 088 - 33 22 555.
  3. Stichting de Ombudsman. Deze doet al jaren onderzoek naar letselschade in de praktijk. In de uitzending van Radar roept Rogier de Haan van de stichting mensen op om mee te doen aan een onderzoek naar de afhandeling van letselschade. Ook kunt u bij de stichting terecht voor juridische hulp. U kunt bellen met 035 - 6722777.

Er zijn in Nederland 75 bureaus waar u terecht kunt. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer 0900 - 0101 (lokaal tarief). Ook kan Slachtofferhulp Nederland u doorverwijzen naar een letselschade-advocaat. Slachtofferhulp werkt alleen met advocaten die verbonden zijn aan het Keurmerk Letselschade. Meer informatie hierover vindt u op http://www.stichtingkeurmerkletselschade.nl.