background branding

Letter bij huisnummer, verzekering duurder

huisnummer_800x628.jpg

Verzekeraars laten de premie voor inboedel- en autoverzekeringen steeds vaker afhangen van de woonplaats van de klant.

In sommige gevallen gaan ze zelfs zo ver dat een toevoeging aan het huisnummer een hogere premie oplevert, bericht RTL op basis van onderzoek van de Consumentenbond. De bond vindt de gebruikte systematiek te ondoorzichtig en pleit voor het gebruik van openbare schadestatistieken bij het berekenen van de premies.

Update: 13:24 uur: Consumentenbond kijkt op van de verschillen

De Consumentenbond kijkt op van de verschillen die er tussen en bij verzekeraars bestaan. 'Waarom spreekt de ene verzekeraar over een risicogebied en de andere niet? Waar baseren zij zich op?', vraagt een woordvoerder zich af. De bond vraagt daarom openheid van zaken en pleit ervoor dat verzekeraars zich baseren op schadestatistieken die voor iedereen zichtbaar zijn.

Van de 31 onderzochte inboedelverzekeraars hanteren er zeventien een postcodebeleid. Uit een steekproef van de bond in Utrecht blijken de verschillen tussen de duurste en goedkoopste woonverzekeraar op dezelfde postcode tot het viervoudige op te lopen. Ook zijn er volgens de bond grote verschillen bij autoverzekeringen.

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat de Consumentenbond een 'karikaturaal beeld' schetst. 'Elke verzekeraar schat het risico op zijn eigen manier in. Daarnaast bestaan er vergelijkingssites die consumenten kunnen raadplegen, ze zijn dus goed geïnformeerd', aldus een woordvoerder. Volgens hem weet de consument precies wat hij betaalt voor welke verzekering. Bovendien zijn schadeverzekeringen vrij opzegbaar als de consument een beter aanbod ziet, stelt de koepelorganisatie.

Bron: ANP MediaWatch / RTL