'Kilometervreters betalen veel meer premie'

Veel kilometers maken, betekent vaak ook meer verzekeringspremie betalen. De premieverschillen kunnen echter oplopen tot wel 600 procent, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond.

Ongeveer twee derde van de autoverzekeraars weegt het aantal kilometers mee voor de verzekeringspremie. De grens voor een premieverhoging ligt veelal bij 7000, 12.000, 15.000, 20.000 en 25.000 kilometer per jaar.

Verschil van 600 procent

Voor de WA-dekking van een willekeurige auto bij PolisVoorMij is het verschil maar liefst 600 procent, stelt de Consumentenbond. Dat is het verschil tussen iemand die weinig kilometers maakt (1000 kilometer per jaar) en die heel veel rijdt (50.000 kilometer per jaar).

Drie keer zoveel premie

'Bij De Kilometerverzekering KM is het aantal kilometers eveneens belangrijk. Wie meer dan gemiddeld op de weg zit, betaalt daar bij zowel WA- als cascopolissen ruim drie keer zoveel premie als iemand die nauwelijks rijdt.' Bij deze verzekering wordt aan het einde van het jaar gekeken naar het werkelijk aantal afgelegde kilometers.

Andere factoren

Uit het onderzoek blijkt ook dat ongeveer een derde van de autoverzekeraars het aantal jaarlijkse kilometers niet mee neemt in de premie, zoals ANWB, Aegon, Avéro Achmea, Centraal Beheer, Delta Lloyd, de Goudse, Reaal en SNS Bank. 'Deze verzekeraars kijken naar andere factoren, zoals het type brandstof en het autotype.'

Uitzonderingen

Maar er zijn ook uitzonderingen. Voor de WA- en beperkt cascoverzekeringen van Route Mobiel en Zelf geldt: hoe lager het aantal kilometers, hoe hóger de premie. Bij de WA-polissen betalen consumenten, alleen kijkend naar het aantal kilometers, boven de 7000 kilometer 20 procent minder premie, aldus het rapport.

Verzekeraars

'De verzekeraars lichten toe dat uit eerdere analyses bleek dat bij deze polissen de schadekans juist afneemt naarmate het aantal kilometers oploopt.' Voor de allriskpolissen van Route Mobiel en Zelf geldt wel een hogere premie naarmate er meer gereden wordt.

Bron: ANP