background branding

Leaseplan auto- en milieu clubs overgenomen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en de regeringspartijen VVD en PvdA nemen het leaseplan van auto- en milieuclubs en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB over. Dat blijkt uit een brief van Wiebes aan de Tweede Kamer.

Het plan leidt ertoe dat er vier categorieën overblijven in de bijtelling voor leaseauto's, in het tussenjaar 2016: 4, 15, 21 en 25 procent bijtelling. Volledig elektrische auto's worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, semi-elektrische komen op een half tarief te zitten. Auto's die meer CO2 uitstoten, vanaf 106 gram/km, gaan meer betalen in de aanschafbelasting (bpm).

Herziening belastingstelsel


Herziening belastingstelsel

In 2017 ligt alles mogelijk weer anders. De autobelastingen in dat jaar - en de jaren erna - worden meegenomen in het debat over een herziening van het complete belastingstelsel.

Wiebes' eerste plan voor de bijtelling werd vorige week afgeschoten door zijn eigen VVD. Met de VVD en de PvdA kwam hij afgelopen vrijdag tot een tweede plan, maar dat is nu vervangen door het plan dat auto- en milieuclubs maandagochtend presenteerden.Ordentelijk plan

Wiebes uitte zich meteen enthousiast over het plan dat hij ordentelijk noemde en niet wilde negeren. Het nieuwe plan is goed voor het milieu en kost de schatkist geen geld, aldus Wiebes. Het nieuwe plan moet ertoe leiden dat de doelstelling om in 2020 circa 200.000 elektrische auto's op de Nederlandse wegen te krijgen, wordt gehaald. Ook moeten ze voor 'meer continuïteit' op de automarkt zorgen.

In het voorstel wordt de fiscale ruimte tussen zogeheten plug-in-hybrides en conventionele auto's groter door de beoogde 18 procent-bijtellingscategorie te laten vervallen, waarmee 'ongewenste marktverstoring' wordt voorkomen.

De Tweede Kamer debatteert er volgende week over.

Bron: ANP