background branding

Premieverlaging voor veilig rijden

39595834_l-2.jpg

Veilig rijden gaat geld opleveren. De ANWB gaat als eerste grote verzekeraar premieverlagingen tot 30 procent geven aan automobilisten die niet te hard remmen, zich aan de snelheid houden en niet te hard door de bocht gaan.

Dat maakt de grootste vereniging van ons land maandag bekend, meldt De Telegraaf. Met de introductie van de Veilig Rijden Verzekering zal de ANWB verzekeringsland flink opschudden. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat andere grote spelers op de markt niet lang zullen achterblijven.

Gegevens delen

Deelnemers moeten wel hun gegevens delen over hun gedrag, want er komt een stick in de auto die het rijgedrag nauwkeurig registreert. 'Om te kunnen beoordelen of automobilisten veilig rijden moet je een individuele rijscore kunnen berekenen', zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen.

Solidariteitsbeginsel onderuit gehaald

Tech-expert Danny Mekic' meent dat ANWB met deze nieuwe verzekering het 'solidariteitsbeginsel onderuit haalt'. Wil je niet dat je gevolgd wordt, dan krijg je ook geen korting. Bovendien vraagt hij zich af waar de grens van het informatie verzamelen ligt. 'Het is een hellend vlak, er wordt een rijscore doorgegeven, maar wordt ook je locatie doorgestuurd?'

Welke gegevens worden gedeeld?

De gps-gegevens worden inderdaad geregistreerd en gedeeld, laat een woordvoerder van de ANWB aan Radar weten. Dat is volgens de zegsman om te bepalen of de snelheidslimiet wordt overtreden, op verschillende plekken bestaan daar andere regels voor. Naast je gps-locatie, wordt ook de tijd, acceleratiesnelheid en snelheid in de bochten door het apparaat gemeten.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf