'Premie autoverzekeringen stijgt snel'

auto66_780.jpg

Autoverzekeringen worden snel duurder. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. De vergelijkingssite denkt dat, hoewel nog niet alle verzekeraars hun premies hebben verhoogd, dit nog wel dit jaar zal gaan gebeuren.

WA-verzekeringen zijn de afgelopen tijd het sterkst gestegen. Per jaar kost een nieuwe WA-verzekering nu gemiddeld 89 euro meer dan in december vorig jaar. Dat is een stijging van 20 procent. Beperkt cascoverzekeringen werden gemiddeld 73 euro (plus 15 procent) en allrisk verzekeringen 65 euro (plus 9 procent) duurder.

Independer merkt op dat jongeren de grootste premiestijgingen te verwerken krijgen. Betaalden ze eind vorig jaar gemiddeld 844 euro per jaar voor een nieuwe autoverzekering, nu is dat 1012 euro, zo rekenden ze voor.

Premieverhoging

Independer denkt dat verzekeraars een oproep hebben gevolgd van De Nederlandsche Bank (DNB), om de premies van met name WA-verzekeringen te verhogen. De toezichthouder deed dat omdat verzekeraars de afgelopen jaren verlies hebben geleden op autoverzekeringen door oplopende uitgaven aan schades. 'De sterke stijging van de premies de afgelopen maanden doet vermoeden dat verzekeraars gehoor hebben gegeven aan de oproep van DNB', aldus Independer.

Andere oplossingen

Algemeen directeur Ruud Martens van Independer denkt dat er ook andere oplossingen dan de door DNB gevraagde premieverhogingen zijn. Zo zouden verzekeraars kunnen besparen door innovatie. 'Met bijvoorbeeld rijgedragverzekeringen snijdt het mes aan twee kanten. Automobilisten worden beloond voor correct rijgedrag en de schadelast kan daardoor dalen', aldus Martens.

Bron: ANP