Autoverzekeringen steeds duurder

autoverzekering-duurder-16-780.jpg

Automobilisten gaan ook de komende tijd fors meer betalen voor hun autoverzekeringen. De meest recente cijfers van Independer laten zien dat de premies dit jaar met tientallen procenten stegen.

De vergelijkingssite verwacht dat de premiestijging, onder meer door de toename van het aantal ongevallen, doorzet.

Radar besteedde in de uitzending van 14 november 2016 aandacht aan de stijgende premies.

31 procent hoger

De jaarpremie voor een WA-verzekering was in september gemiddeld 31 procent hoger dan eind december 2015, zo bevestigt Independer berichtgeving in De Telegraaf. Beperkt cascoverzekeringen werden in die periode gemiddeld 22 procent duurder.

Toename verkeersongevallen

Volgens het Verbond van Verzekeraars is de stijging onder meer te verklaren door de toename van het aantal verkeersongevallen. 'Er is op dat vlak een trendbreuk te zien', aldus een woordvoerder. 'Na jaren van daling deden zich vorig jaar 50.000 ongevallen meer voor.' volgens de verzekeraars is dit deels te wijten aan de toegenomen verkeersdrukte.

Maar ook chauffeurs die afgeleid worden door hun smartphone zouden veel brokken maken. Daarnaast zijn de schadereparaties veel duurder geworden omdat de auto's vol zitten met apparatuur waardoor vervanging van onderdelen kostbaar is en zijn verzekeraars meer geld kwijt aan letselschades.

Stijging blijft toenemen

Volgens Independer en het verbond hebben de verzekeraars in de sterk concurrerende markt geen mogelijkheden om de gestegen kosten met eigen middelen op te vangen waardoor geen andere mogelijkheid rest dan de premies te verhogen. 'We schatten dan ook in dat die premieverhogingen de komende tijd blijven toenemen' aldus een woordvoerster van Independer.

Wat kun je doen?

In de uitzending van Radar benadrukt het Verbond  dat een autoverzekering altijd opgezegd kan worden en dat de klant dus altijd weg kan. Daarnaast maakt het Verbond zich zorgen over mensen die mogelijk onverzekerd rond gaan rijden. Als mensen het nieuwe contract niet accepteren, is de redenering, dan stopt de verzekering. Als deze klanten dan niet elders een contract afsluiten, rijden ze dus onverzekerd rond en dat mag niet in Nederland.

Bron: ANP / Radar