background branding

Menzis kondigt forse premiestijging aan

menzis-780.jpg

De premies van zorgverzekeraar Menzis voor een basisverzekering stijgen in 2017 fors. Maandelijks zijn klanten komend jaar 119 euro kwijt, tegen 107 euro dit jaar, een verschil van 11 procent. Menzis kwam donderdag met de nieuwe tarieven naar buiten.

'De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland. De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere - maar ook steeds duurdere - geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket', aldus de verzekeraar.

'Premiestijging groter dan gedacht'

Menzis verwacht, net als andere grote verzekeraars, dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Ook OHRA kondigde donderdag een forse maandelijkse premiestijging aan, met 8 procent (7,60 euro) tot 104,55 euro.

Bij zorgverzekeraars als DSW (dat traditioneel als eerste met de nieuwe premie naar buiten komt) en CZ is de premiestijging voor volgend jaar circa 8 procent. De premiestijgingen zijn veel groter dan waar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) van uitging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging op slechts 3,50 euro zou uitkomen. Maar zorgverzekeraars hadden toen al twijfels over die raming.

Voldoende reserves

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars voldoende 'overtollige' reserves om de premiestijgingen te beperken. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland brengt daartegenin dat verzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Ook zouden de reserves volgens verzekeraars gebruikt worden om schommelingen van de premies tegen te gaan.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Bron: ANP