Verval schadevrije jaren

Mensen die een tijdje geen auto in hun bezit hebben gehad, komen er na aanschaf van een nieuwe auto soms tot hun schrik achter dat hun schadevrije jaren zijn vervallen. Ook wie al een autoverzekering heeft, maar overstapt naar een andere verzekeraar kan flink wat schadevrije jaren verliezen. Hoe kan dat? Het Verbond van Verzekeraars werkt op dit moment aan nieuwe regels omtrent de schadevrije jaren, maar die pakken in lang niet alle gevallen gunstig uit voor autobezitters. Radar confronteert het VvV hiermee.

Misschien heb je de afgelopen maanden een nieuw polisblad van je autoverzekering ontvangen. Sinds januari staat daarop verplicht het saldo aan schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Belangrijk, want dat saldo bepaalt hoeveel korting je krijgt op de premie. Hoe je verzekeraar omgaat met die opbouw is iets om even in de gaten te houden.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer premiekorting je krijgt. Zo werkt kort gezegd de bonus/malus-ladder. Voor ieder jaar zonder schade krijg je een bonus in de vorm van een korting op de premie. Bij schade verlies je een deel van die korting (het malus-gedeelte van de regeling). Hoe snel je stijgt en daalt verschilt per verzekeraar, net als de lengte van de ladder en op welke trede je instapt.

Verschillen in ladders


Verschillen in ladders

Die schadevrije jaren betekenen alleen niet overal hetzelfde. Sommige verzekeraars geven al bij 15 jaar schadevrij rijden de hoogste korting, terwijl anderen een ladder van dertig treden hebben, waarbij vanaf 24 jaar schadevrij rijden de hoogste korting wordt gegeven.

TROS Radar ontvangt veel klachten over autoverzekeringen. Bijvoorbeeld over verzekeraars die stoppen met de registratie van het aantal schadevrije jaren wanneer de maximale korting (bij trede 15) is bereikt. Overstappen wordt daardoor onaantrekkelijk omdat het aantal schadevrije jaren bij een andere verzekeraar weleens een veel hogere premie kan betekenen.Achterstallige data

Gerommel met schadevrije jaren is bij vergelijkingssite Independer dan ook de meest gehoorde klacht op de afdeling Autoverzekeringen. Verzekeraars houden het saldo bij in een centrale database, ‘roy-data’, maar hebben niet de mooiste afspraken gemaakt over beheer. Zo wordt roy-data maar moeizaam ge-updatet. Daardoor kan bij een overstap de volgende verzekeraar een lager aantal schadevrije jaren geregistreerd zien staan. De verzekerde krijgt daardoor een hoge rekening te zien.

Maar vooral de houdbaarheid van schadevrije jaren als je even niet verzekerd bent, is een bron van klachten. Het gros van de verzekeraars accepteert het schadevrije-jarensaldo namelijk niet meer zodra de klant langer dan een jaar geen eigen auto verzekerd heeft gehad.10.000 euro extra

Independer berekende voor verschillende schadevrije-jarensaldo’s hoeveel het aan extra premie kost om weer op te bouwen naar het oude niveau. Directeur Ruud Martens: ‘Vaak kost dat een paar duizend euro aan extra premie. We komen voorbeelden tegen van mensen waarbij het meer dan 10.000 euro kost. Omdat je helemaal terugzakt en dan 10 tot 15 jaar lang weer moet gaan opbouwen. 10.000 euro is natuurlijk een enorm bedrag. Verzekeraars stellen dan dat ze een risico-inschatting moeten maken. Maar bestuurders die een jaar geen eigen auto hebben gehad weer aanmerken als beginnende bestuurders is natuurlijk vreemd. Wij vinden dat onrechtvaardig.’

Independer belde alle verzekeraars en maakte een overzicht van welke verzekeraars wel en niet nog schadevrije jaren erkennen als een bestuurder langer dan een jaar geen eigen auto heeft gehad. Zo accepteert Cetraal Beheer schadevrije jaren nog tot 3 jaar na de laatste verzekering. Bij InShared is dat zelfs 4 jaar.Alsnog overstappen

Martens: 'Vaak beginnen mensen die anderhalf jaar geen verzekering hebben gehad toch maar opnieuw bij een verzekering omdat ze niet weten dat er ook verzekeraars zijn die hun schadevrije jaren nog wel accepteren. Ook mensen die inmiddels alweer verzekerd zijn, zouden nog over kunnen stappen naar zo’n verzekeraar. Dat kan veel geld schelen in de premie.'

Independer heeft een overzicht gemaakt van verzekeraars en na hoe lang zij schadevrije jaren nog erkennen.

Ook de Consumentenbond maakt zich al jaren sterk voor een beter beleid rondom schadevrije jaren. Zij hebben ook een meldpunt voor gerommel met autoverzekeringen.

Forumreacties

9
  • Door Radar

Mensen die een tijdje geen auto in hun bezit hebben gehad, komen er na aanschaf van een nieuwe auto soms tot hun schrik achter dat hun schadevrije jaren zijn vervallen. Veel verzekeraars accepteren de schadevrije jaren namelijk niet meer als een automobilist langer dan een jaar geen eigen autoverzekering heeft gehad met als gevolg dat men flink meer moet betalen. Ook wie al een autoverzekering heeft, maar overstapt naar een andere verzekeraar kan flink wat schadevrije jaren verliezen. Hoe kan dat? Het Verbond van Verzekeraars werkt op dit moment aan nieuwe regels omtrent de schadevrije jaren, maar die pakken in lang niet alle gevallen gunstig uit voor autobezitters. Radar confronteert het VvV hiermee.

  • Door GJvdZ

Hoe dat kan? Dat lijkt me logisch: geen auto betekent over het algemeen minder rijervaring dus een grotere kans op schade. En ook: een verzekeraar weet niet of je misschien wel schade hebt gereden in die periode. Je kunt immers met andermans auto schade hebben gemaakt.

  • Door langste adem

Ik rij al vele jaren schadevrij, alleen op een gegeven moment ben ik gaan samenwonen , en we hadden samen geen 2 auto's nodig. Mijn auto was al oud en die hebben we dus de deur uitgedaan, en de autoverzekering staat sinds die tijd op naam van mijn partner Destijds was het idee om ieder jaar de verzekering op naam van de ander te zetten om de schadevrije jaren maar niet te laten vervallen. Maar dat is er dus niet van gekomen door vergeetachtigheid of laksheid. Maar als ik nu op mijn naam een verzekering wil afsluiten heb ik dus niet meer de 80% noclaim die ik eerst had. Terwijl je niet echt kan spreken over minder rijervaring. Bovendien zijn er vast veel mensen met een hoge no-claim die nauwelijks kilometers maken en dus minder rijervaring hebben.... Er valt wat voor te zeggen dat de verzekering niet kan weten of je schade hebt gemaakt in die periode omdat je wellicht in andermans auto schade gereden hebt. Maar dat kan toch net zo goed gebeuren als je wel verzekerd bent, maar toevallig in een auto van de zaak rijdt, of met een huurauto op je vakantie adres ? Ik maak me er niet heel druk om overigens : aan een auto raak je weliswaar gehecht , maar ik zou wel prima zonder kunnen. Tuurlijk is het handig met je boodschapjes of als je een dagje weg wil, maar gelukkig werk ik tegenwoordig dicht bij huis wat prima gaat met de scooter.