Kun je autoschade beter claimen of zelf betalen?

autoschade-claimen-zelf-betalen-170929.jpg

Je ziet bij het parkeren een paaltje over het hoofd. Een doffe klap. Het resultaat: een flinke deuk in je auto. Je wilt de schade laten herstellen, maar wat kun je het beste doen: de schade claimen of de schade zelf betalen?

Op het eerste gezicht lijkt de keuze misschien simpel: zelf je schade betalen of iemand anders laten betalen. In werkelijkheid is de situatie complexer. Het claimen van schade heeft namelijk invloed op de hoogte van je premie. Hierdoor betaal je uiteindelijk misschien meer voor de autoschade dan als je het direct zelf had betaald.

Hogere premie door claimen van schade

Je verzekeringspremie gaat omhoog als je een schade claimt terwijl je zelf schuldig bent aan de schade. Hoe zit dit precies? Als de verzekeraar de schade niet op iemand anders kan verhalen, dan vergoeden zij de kosten. Dit gaat echter ten koste van je schadevrije jaren.

Elk jaar dat je schadevrij rijdt krijg je meer korting op een verzekeringspremie. Stel dat je premie is vastgesteld op 100 euro. Door enkele schadevrije jaren heb je een korting opgebouwd van vijftien procent. Hierdoor betaal je per maand niet 100 euro, maar 85 euro.

Bij het claimen van schade val je volgens Independer meestal vijf schadevrije jaren terug. Hierdoor stijgt je premie dus. Voordat je een schade meldt, is het verstandig om bij je verzekeraar na te vragen welke invloed dit op je premie heeft.

Bekijk de uitzending van Radar over het verval van schadevrije jaren

No-claimbeschermer

Bij sommige verzekeraars heb je een no-claimbeschermer. Hierdoor kun je één keer per jaar een schade claimen zonder dat je premie omhoog gaat. Toch zorgt dit er meestal voor dat je schadevrije jaren verliest. Mocht je in de toekomst beslissen om over te stappen naar een andere verzekeraar, dan kan dit nadelig zijn omdat je dan alsnog meer premie gaat betalen.

Wanneer is zelf betalen goedkoper dan de schade claimen?

Independer heeft op haar website een rekenvoorbeeld staan waarmee inzichtelijk wordt hoe je premie stijgt door het claimen van schade. In het voorbeeld rijdt een man tegen een paaltje. Schade: 750 euro. Als hij de schade claimt bij zijn verzekeraar, is de man in de komende 3 jaar in totaal 954 euro extra kwijt. Oftewel: als hij de schade niet claimt, maar zelf betaalt, bespaart hij 360 euro.

Rekenvoorbeeld autoschade

Of het voor jou beter is om een schade te claimen hangt van meerdere factoren af: het schadebedrag, je schadevrije jaren en je verzekering. Voordat je de schade claimt, is het dus verstandig om eerst navraag te doen bij je verzekeraar.

Schade pas later betalen

Overigens kun je ervoor kiezen om de schade eerst te melden bij je verzekeraar, maar uiteindelijk toch het bedrag zelf te betalen. Op het claimen van een schade zit namelijk bedenktijd. De verzekeraar maakt het schadebedrag na de claim overigens wel naar je over. Hierdoor kun je eventueel eerst geld sparen om daarna de schade alsnog zelf te betalen. De bedenktijd verschilt per verzekeraar en kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

 Bron: Independer / Radar