'Levensmiddelenindustrie komt belofte om te stoppen met ontbossing niet na'

ontbossing-grondstoffen-11062019.jpg

Van de belofte van de levensmiddelenindustrie om per 2020 een einde te maken aan ontbossing voor grondstoffen is volgens Greenpeace weinig terechtgekomen.

Het Consumer Goods Forum (CGF), de verzamelde levensmiddelenindustrie van producenten en winkeliers, beloofde tien jaar geleden om vóór het jaar 2020 ontbossing te stoppen ten behoeve van producten zoals palmolie, soja en vlees. Volgens Greenpeace hebben de meeste bedrijven 200 dagen voor de beloofde deadline 'niet eens de eerste stap gezet om al hun grondstoffenleveranciers bekend te maken'.

Wil je meer weten over palmolie?

Lees ook: Waarom zit overal palmolie in?

Greenpeace International stelt in een rapport dat sinds die belofte volgend jaar bijna 50 miljoen hectare bos (een gebied ter grootte van Spanje) vernietigd zal zijn voor de productie van grondstoffen voor de voedingsindustrie. Nederlandse bedrijven als Ahold-Delhaize, Unilever, FrieslandCampina en Louis Dreyfus, handelaar in onder andere soja en palmolie, maakten deel uit van dat onderzoek.

'Falen van belofte staat niet eens op de agenda van wereldtop'

De milieuorganisatie beklaagt zich erover dat de fabrikanten dinsdag op een congres van het CGF in het Canadese Vancouver bijeenkomen, maar 'dat het falen van de belofte van tien jaar geleden niet eens op de agenda staat van deze wereldtop'.

Bron: ANP