background branding

'Leverziekte komt meestal niet door drank'

leverziekten.jpg

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht heeft een leverziekte meestal niets met alcohol te maken. Zo'n 80 procent van alle leverziekten heeft andere oorzaken zoals een auto-immuunstoornis of erfelijkheid, stellen belangenorganisaties voor leverpatiënten maandag.

Toch denken Nederlanders dat meer dan de helft van ziektes aan het lever komt door te veel alcoholconsumptie, blijkt uit een onderzoek onder meer dan duizend mensen. 'De afgelopen dertig jaar hebben we te vaak gezien dat leverpatiënten toch vaak het stempel van alcoholist krijgen. Om een leverziekte hangt vaak een taboe, dat we willen doorbreken', zegt José Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV).

Aantekeningen

Volgens haar krijgen patiënten ook nog eens regelmatig de aantekening van 'alcoholist' in hun medisch dossier. Dat heeft vervolgens risico's voor bijvoorbeeld verzekeringen. Om het 'stigma' te doorbreken, start de NLV daarom deze week een campagne, die mensen bewust moet maken dat leverziekten vaak niets met alcohol te maken hebben.

Bron: ANP