'Lidl geeft waardebon van 250 euro weg': geloof dit WhatsApp-bericht niet

lidl-spam-appje-whatsapp-780.jpg

'Hey Lidl geeft waardebonnne van €250 weg', zo valt te lezen in een WhatsApp-bericht dat momenteel massaal gedeeld wordt. Het betreft echter een nepbericht: Lidl deelt geen waardebonnen uit en waarschuwt voor de appjes.

Het volledige bericht luidt: 'Hey Lidl geeft waardebonnne van €250 weg. Ik heb net de mijne gekregen. Claim er één hier zolang het nog kan: [dode link*] je mag me later bedanken'.

*: de link werkt niet. Zie verderop in dit artikel.

'Wat een rotstreek'

Diverse Radar-volgers kregen het bericht ook en voelden nattigheid. Zo schrijft Helen: 'Ik had net een bericht gehad van een vriendin. Het is zeker spam?' En Jenny laat weten: 'Dit is echt nep, pas op. Wat een rotstreek.'

Zo ziet het nepbericht van 'Lidl' eruit.

Lidl waarschuwt

Het bericht is inderdaad spam. De herkomst van het bericht is onbekend, maar Lidl Nederland heeft er in elk geval niks mee te maken. De supermarktketen zelf waarschuwt op Facebook voor nepberichten.
'Wij adviseren dringend om niet mee te doen met deze actie en niet op de link te klikken.'

Dat laatste lijkt momenteel echter weinig kwaad te kunnen: via de link op een pagina die te koop staat. Er is dus geen 'winactie' of phishingpraktijk te vinden. Dat wil zeggen: nóg niet. Wie weet springt er binnenkort een gehaaide fraudeur op in.

Volgens Lidl gaat soortgelijke spam ook rond op Facebook.

Update 20 juli 2017: Ook kettingbericht in omloop

Diverse consumenten melden dat er ook een kettingbericht-variant in omloop is. Dit appje moedigt je aan om het naar minimaal tien andere mensen door te sturen. Voor dit soort kettingberichten geldt: verbreek de ketting. Open de link niet en gooi het bericht weg.

Bekijk een voorbeeld van een ander kettingbericht via WhatsApp:

Trap niet in WhatsApp-'kettingbericht' dat nieuwe emoji belooft

Waardebonnen-spam is niet nieuw

Het Lidl-appje is een nieuw voorbeeld van een inmiddels schier eindeloos lange reeks nepberichten die de lezer waardebonnen of cadeaubonnen beloven. Het is dus geen nieuw verschijnsel. Dergelijke berichten worden veelal per e-mail verspreid, maar ook af en toe via WhatsApp. Een voorbeeld is een appje uit naam van 'Kruidvat', twee jaar geleden.

De berichten misbruiken de naam en vaak ook het logo van een bekende winkel of een bekend merk.

Lees ook: Trap niet in deze waardebon-winacties!

Waarschuw de afzender

Je kunt het appje negeren en weggooien. Uiteraard kun je ook degene die het naar je heeft doorgestuurd, erop wijzen dat dit spam is. Door de afzender te waarschuwen help je het 'spam-bewustzijn' in je omgeving te vergroten.