Longartsen: totaalverbod op e-sigaret

e-sigaret-totaalverbod-07-10-2019.jpg

Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. 'Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt. Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit.'

Dat zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) in het AD. Het is voor het eerst dat de voorman van de longartsen zulke verregaande maatregelen bepleit. Verschillende 'zorgwekkende ontwikkelingen' dragen er volgens de longarts aan bij dat hij nu wél over wil gaan tot 'een totaalverbod op elektronische sigaretten'.

Toename gezondheidsklachten

Het aantal Nederlanders dat na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terecht kwam, is opgelopen van drie naar acht. Eén patiënt was er zo ernstig aan toe, dat die recent op de intensive care belandde. Daarnaast meldden diverse Nederlanders zich inmiddels bij de longartsenvereniging omdat zij klachten kregen na gebruik van de e-sigaret.

'Resultaten zijn alarmerend'

'De PvdA roept de staatssecretaris op om alles in het werk te stellen om de e-sigaret te gaan verbieden,' laat Lilianne Ploumen van de PvdA weten aan Radar. 'De resultaten uit onderzoeken zijn alarmerend. Nu is het moment om weerstand te bieden aan de lobby van betrokken bedrijven en in Nederland en in de EU te pleiten voor een verbod. De gezondheid van veel mensen staat op het spel.'

Kinderartsen

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) steunt de oproep van longartsen. De NVK stelt dat de e-sigaret jongeren verleidt te beginnen met vapen (dampen) en dat daardoor het risico op nicotineverslaving groter wordt.

De kinderartsen stellen ook dat er geen hard bewijs is dat de e-sigaret helpt bij het stoppen met roken. De vereniging wijst er verder op dat de nieuwste e-sigaretten hogere concentraties nicotine bevatten waardoor de verslaving kan toenemen.

'Ondoordacht'

De Esigbond van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten vindt de oproep om de elektronische sigaret in Nederland te verbieden 'ondoordacht en risicovol'. Volgens de Esigbond wordt consumenten met een verbod een aantoonbaar minder schadelijk alternatief voor de normale sigaret onthouden.

Uitzending

Na de uitzending van Radar over e-sigareten beantwoordde Esther Croes van het Trimbos-instituut kijkersvragen over de e-sigaret. Kijk de livestream via de link hieronder terug.

Jouw vragen over e-sigaretten beantwoord

Bron: ANP MediaWatch / AD