Luchtvaarttruc? Lage ticketprijzen, onduidelijke bagagekosten

Een goedkoop vliegticket gevonden? Leuk, maar juich niet te vroeg. Voor een kleine bagagetrolley moet je steeds vaker flink bijbetalen. Boek je dit niet meteen bij, dan ben je op het vliegveld de sjaak en betaal je de hoofdprijs. Volgens de Consumentenbond zijn reizigers deze verborgen kosten zat en willen ze dat een trolley standaard is inbegrepen bij de ticketprijs.
Bagage als verdienmodel
Het loskoppelen van ticket- en bagagekosten begon bij budgetmaatschappijen, maar steeds meer luchtvaartmaatschappijen nemen deze strategie over. “Ze houden hun basisprijs zo laag mogelijk om goed uit de vergelijking te komen op ticketwebsites, maar laten de kosten voor extra’s – zoals stoelreserveringen, maaltijden en vooral bagage – steeds verder oplopen”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.
“Bij veel maatschappijen mag je nog wel een klein tasje gratis meenemen, maar sommige hanteren een gewichtslimiet van slechts 3 kilo. Dat is natuurlijk nooit voldoende, zelfs niet voor een weekendje weg.”
Ondoorzichtige wirwar aan regels
De Consumentenbond spreekt van een ondoorzichtige wirwar aan regels. “Elke airline hanteert eigen handbagagenormen, wat betreft afmetingen en gewicht. Extra kosten kunnen wel 100 euro verschil maken. Zelfs bij dezelfde maatschappij is het vooraf lastig uitzoeken wat je precies moet bijbetalen, omdat dit afhangt van je reisbestemming en -datum. Dat maakt eerlijke prijsvergelijking bijna onmogelijk.”
Ruimbagage
Van der Staak stelt dat airlines bagageregels vaak onduidelijk communiceren. Soms is het volgens haar namelijk voordeliger om een ticket met ruimbagage te kopen, terwijl het bij andere maatschappijen juist goedkoper is om handbagage los bij te boeken. Daarnaast verplichten sommige airlines reizigers om ruimbagage voor hun hele reisgezelschap te boeken – dus niks meer koffertje delen.
Pas op met boekingssites
De Consumentenbond waarschuwt ook voor de hoge bagagekosten bij boekingsplatforms zoals Vliegwinkel, Expedia, Booking.com en CheapTickets. “Hun tickets lijken soms goedkoper, maar ze rekenen vaak fors meer voor bagage – soms wel drie keer zoveel. Direct boeken bij de luchtvaartmaatschappij is meestal voordeliger en biedt bovendien betere rechten bij annuleringen en terugbetalingen”, aldus Van der Staak.
Boetes en regelgeving
In Spanje greep de overheid vorig jaar al in. Vijf luchtvaartmaatschappijen kregen een boete van in totaal 179 miljoen euro, onder andere voor het rekenen van kosten voor handbagage. Ook het Europese Hof oordeelde in 2014 al dat handbagage als essentieel moet worden beschouwd en dat een redelijke hoeveelheid gratis moet blijven.
“Maar omdat de term ‘redelijk’ ruimte laat voor interpretatie, blijven luchtvaartmaatschappijen hun regels aanpassen en aanscherpen,” zegt Van der Staak.
Consumentenbond wil actie
De Consumentenbond vindt de wildgroei aan bagageregels onacceptabel. “Uit onze enquête onder ruim 11.500 mensen blijkt dat 86 procent wil dat handbagage standaard bij de ticketprijs hoort. Daarnaast wil bijna 80 procent dat de Consumentenbond zich inzet voor uniforme bagageregels voor alle luchtvaartmaatschappijen.”
De Consumentenbond en haar Europese koepelorganisatie BEUC pleiten daarom voor Europese regelgeving met duidelijke afspraken over het maximale gewicht en formaat van handbagage. Er lijkt hoop te zijn, want de EU werkt inmiddels aan nieuwe wetgeving om de luchtvaartsector consumentvriendelijker te maken – en dat geldt ook voor de bagageregels.
Tot die tijd blijft vliegen een rekensom: kies je voor de laagste ticketprijs en neem je zo min mogelijk mee, of betaal je extra om comfortabel te reizen? Eén ding is zeker: de tijd van gratis bagagetrolleys meenemen, lijkt voorlopig voorbij.