'Maak gedwongen keizersnee mogelijk'

zwanger_01.jpg

Een zwangere vrouw moet kunnen worden gedwongen tot een keizersnee. Als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding is, moet de arts naar een rechter kunnen stappen.

Die kan beslissen tot zo'n ingreep, ook al weigert de moeder. Twee gynaecologen en twee rechters pleiten daar voor in het vakblad Medisch Contact.

Moeder beslist

Nu is het zo dat de moeder beslist of ze een keizersnee krijgt. Nee is nee. Maar voor de baby is een keizersnee soms wel nodig. Het is niet bekend hoe vaak zo'n situatie in Nederland voorkomt, maar volgens de opstellers gebeurt het twee tot drie keer per jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Dan mogen ze niets doen.

'Iets mis met de regel'

Als zo'n regel leidt tot de dood van de baby, is er iets mis met de regel, schrijven ze in Medisch Contact. 'Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?' Ze willen daarom meer aandacht voor het 'belang van de foetus bij een veilige geboorte'. Ze willen niet dat de moeder helemaal niets meer te zeggen heeft, maar bij een nee 'is het geen afgedane zaak'.

Voorzieningsrechter

Ze stellen voor dat een arts bij zo'n weigering de voorzieningenrechter belt. Die komt direct naar de verloskamer, hoort de argumenten en hakt daar de knoop door. Lukt het de rechter niet om op tijd in het ziekenhuis te zijn, moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan, 'die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd'.

De oproep is ondertekend door de rechters Cees de Groot en Paul Vlaardingerbroek en door gynaecoloog Tom Schneider en Leontien van Ravesteyn, die als arts-onderzoeker verbonden is aan de afdelingen gynaecologie en psychiatrie.Update 13 januari 2015, 18:03 uur: reactie van organisaties voor verloskundigen en gynaecologen

Het is een slecht idee om een gedwongen keizersnee mogelijk te maken. Dat zeggen de organisaties voor verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) woensdag.

Artsen helpen de vrouw, informeren haar, proberen haar te overtuigen, maar 'iedere vrouw beslist zelf over de reproductieve fase in haar leven. Zij kiest zelf de manier waarop zij haar zwangerschap invult, hoe zij wil bevallen en haar kraamtijd wil doorbrengen', stelt de KNOV.

De gynaecologen zijn bang dat het vertrouwen van de patiënt in de arts een knauw krijgt als die tegen haar wil in gaat. De aanstaande moeder gaat dan misschien niet meer naar de dokter.

Bron: ANP