‘Maak je smartphone boefproof’

Toestelblokkering kan dieven van smartphones buitenspel zetten. Dat betogen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de telecomsector in een nieuwe gezamenlijke campagne. Op de website hier-waak-ik.nl krijgen consumenten uitleg hoe zij hun mobiele telefoon 'boefproof' kunnen maken.

Bij de bekende en populaire smartphone-modellen van fabrikanten als Apple, Samsung en Sony is dat 'boefproof maken' eenvoudig te doen met een vinkje in de instellingen van de telefoon, zo is de boodschap.

De meeste smartphones hebben een functie waarmee de gebruiker zijn smartphone op afstand kan terugvinden, de data kan wissen en het toestel kan blokkeren. Wanneer dieven die smartphones jatten, kunnen zij deze niet meer terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Daarmee worden gestolen smartphones onverkoopbaar.

De functie voorkomt ook dat de dief bij foto's, contacten, mail en documenten kan.

Nu worden wekelijks meer dan 300 smartphones gestolen. Door middel van de campagne hopen telecombedrijven en de overheid dit maatschappelijk probleem te kunnen terugdringen.

Ook in telecomwinkels, op onlinefora en in nieuwsbrieven zal aandacht worden besteed aan de anti-diefstalfunctie van de smartphone. Marktleider Samsung heeft op verzoek van minister Ivo Opstelten bovendien toegezegd om het gebruik van de toestelblokkering-technologie te gaan vereenvoudigen in zijn nieuwste typen telefoons.

Bron: ANP