background branding

Maakt een Himalaya-zoutlamp je echt gezonder en vrolijker?

21-9-25-zoutlamp-himalaya-zout-gezond-gelukkig-ionen-serotonine-146712913_m.jpg

De roze gloed van een zoutlamp is niet alleen mooi, je wordt er ook gezonder van! Door het lichtgevende stuk zout uit het Himalayagebergte kun je beter ademen en kom je in een betere stemming, vanwege de ionen die hij afgeeft. Dat beweren spirituele winkels, de Linda en vele anderen. Hebben ze gelijk?

Een zoutlamp is een simpel object. In een brok Himalayazout wordt een gat geboord en in dat gat komt een lamp of een kaars. Maar wat de zoutlamp vervolgens doet, is een complex chemisch proces dat jou gezonder en vrolijker zou maken. Het verhaal gaat als volgt. 

Luchtzuivering en serotonine door ionen

De kaars of lamp verhit het zout. Daardoor kunnen watermoleculen die erop terechtkomen, een chloride-ion aan het zout onttrekken en de lucht in sturen. Een ion is een atoom of molecuul met een positieve of een negatieve elektrische lading. Door die lading hebben ionen heel bijzondere eigenschappen.

Door ionen kun je de lucht namelijk zuiveren. Als rondzwevende deeltjes in de lucht geïoniseerd worden, dan zorgt hun lading ervoor dat ze worden aangetrokken door bepaalde oppervlaktes. Ze ‘plakken’ dus aan iets vast, waardoor de lucht schoner wordt. Dat is bewezen in laboratoriumexperimenten. 

En ionen maken je zelfs vrolijker of somberder. Negatieve ionen hebben een positief effect op je gemoed - en omgekeerd. Negatieve ionen zorgen er namelijk voor dat je hersenen meer serotonine aanmaken, het zogenaamde ‘gelukshormoon’ dat emoties reguleert. Dat blijkt uit experimenten op dieren. 

Tot zover het verhaal dat als een roze gloed rond de zoutlamp hangt. In hoeverre is het waar?

Het bewijs dat ionen goed voor je zijn

Wetenschappers doen al decennialang onderzoek naar de biologische effecten van positieve en negatieve ionen. Twee overzichtsstudies en een RIVM-rapport concluderen op basis van al die experimenten bij elkaar dat er onvoldoende bewijs is voor de gemoedseffecten van ionen. Ionen beïnvloeden weliswaar dieren, maar dat ze jou ook gelukkiger maken is nooit aangetoond. 

Ook het idee dat ionen de lucht zuiveren, is twijfelachtig. Ja, ionen kunnen de lucht zuiveren in een laboratorium, maar daar wonen geen mensen. Een woning heeft grotere ruimtes, waar bovendien allerlei luchtstromen doorheen lopen. Het staat niet vast dat ionen ook in zo’n ongecontroleerde omgeving de lucht kunnen zuiveren. (Als je goede luchtkwaliteit in huis wilt hebben, volg dan deze drie tips van een expert.)

De werking van een zoutlamp

Om het af te maken: een zoutlamp zendt niet eens ionen uit. Professor Jack Beauchamp en doctor Nathan Dalleska, ionen-experts van de Caltech-universiteit, beschikken over een apparaat dat ionische stromen in de lucht kan detecteren. Toen zij een zoutlamp voor de detector hielden, bleef de meter op nul staan. Dat komt omdat er enorm veel energie nodig is voor de chemische reactie waarbij watermoleculen een chloride-ion aan zout onttrekken. Daarvoor is een lampje of kaarsje simpelweg te slap.

Niets van dit alles hoeft je ervan te weerhouden om een Himalaya-zoutlamp aan te schaffen. Je wordt misschien niet gelukkig van de ionen, maar wel van de ambiance en het warme licht. En dat is zout waard. 

Bron: RIVM, Veritasium, J Negat Results Biomed, BMC Psychiatry