'Maatregelen nodig voor verspilling medicijnen'

medicijnoverschot.jpg

Te vaak belanden medicijnen in de vuilnisbak omdat de medicatie voor een te lange tijd is voorgeschreven. Om verspilling van medicijnen tegen te gaan zetten negen organisaties dinsdag hun handtekening onder het 'Akkoord Afspraken prescriptieregeling'.

Aanleiding voor het akkoord zijn de cijfers van het Meldpunt Verspilling. Daar kwamen ruim twintigduizend meldingen binnen van medicijnen die worden weggegooid. In ongeveer zevenduizend gevallen ging het om mensen die medicijnen overhielden, liet het ministerie van Volksgezondheid weten. De overige meldingen hadden betrekkingen op andere gevallen van verspilling binnen de zorg.

Nieuw medicijn voor vijftien dagen mee

Een van de maatregelen is dat patiënten die een nieuw medicijn gebruiken dit voor maximaal vijftien dagen meekrijgen. Zo kan eerst worden bekeken of een medicijn wel goed werkt. Medicijnen die meer dan 1000 euro per maand kosten worden het eerste halfjaar per maand verstrekt. En in het geval van intensieve zorg thuis, bepaalt de patiënt in overleg met zorgverleners welke medicijnen wel of niet nodig zijn.

Slimmer omgaan met verspilling

'Het is zonde als medicijnen ongebruikt weggegooid moeten worden, zeker als dat door slimmer voorschrijven voorkomen kan worden', aldus minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Daarnaast willen apotheken willen een rem op het verstrekken van grote hoeveelheden medicijnen. Het moet verspilling van de soms schaarse of dure producten tegengaan. Huisartsen en verzekeraars steunen het initatief. Dat bericht De Telegraaf dinsdag.

Bron: ANP