Europese aanpak hoge medicijnprijzen

medicijnenduur.jpg

Europese zorgministers gaan in december in Lissabon met de bazen van grote farmaceutische bedrijven om de tafel over de hoge prijzen van sommige medicijnen. Dat hebben minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en haar Portugese ambtgenoot Adalberto Campos Fernandes afgesproken.

De gesprekken met de farmaceutische bedrijven zijn een initiatief van Schippers. Aanleiding is het maatschappelijke en politieke debat over de hoge kosten van veelbelovende nieuwe geneesmiddelen, vooral dure kankermedicijnen. Een eerste bijeenkomst was in mei, tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Communicatie

'Om in het belang van de patiënt daadwerkelijk resultaat te boeken, is het belangrijk dat we als Europese overheden en geneesmiddelenfabrikanten meer mét elkaar praten dan over elkaar', aldus Schippers. In Portugal zullen ook patiënten vertegenwoordigd zijn.

Schippers was maandag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava waar de informele EU-Gezondheidsraad werd gehouden.

Betere onderhandelingspositie

Landen zijn op zichzelf vaak te klein om met de internationaal opererende farmaceuten te kunnen onderhandelen. Schippers werkt aan een Europees blok waardoor de onderhandelingspositie wordt versterkt.

Bron: ANP