background branding

Maestro-betaalpasjes worden vervangen in 2023 en gaan lijken op creditcards

Pinnen.jpg

Alle Maestro-betaalpasjes in Nederland zullen vanaf midden 2023 worden vervangen en het bekende Maestro-logo verdwijnt geleidelijk. Betaalbedrijven Mastercard en Visa komen beide met nieuwe technologie. Daardoor zullen betaalpassen meer op creditcards gaan lijken en ook beter te gebruiken zijn bij onlinebetalingen. Om dat mogelijk te maken moeten komend jaar iets minder dan de helft van alle betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels en horeca worden aangepast via een software-update.

Betaalvereniging Nederland meldt dat ABN AMRO, ING en Rabobank hun zakelijke klanten vanaf begin volgend jaar een nieuw contract aanbieden om de nieuwe kaarten te kunnen accepteren. De nieuwe kaarten, met de namen Debit Mastercard en Visa Debit, zijn nu in sommige andere Europese landen beschikbaar zoals in Duitsland en België. Ook bepaalde onlinebanken hebben al kaarten met de nieuwe technologie. Daarmee kunnen hun klanten nu nog lang niet overal in Nederland terecht.

Maestro-betaalkaarten hoeven niet direct de prullenbak in

Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland benadrukt dat Maestro-kaarten niet direct de prullenbak in hoeven na 2023. Hetzelfde geldt voor V-Pay-kaarten van Visa. Zolang er nog Nederlandse betaalkaarten met die systemen in omloop zijn, zullen ze in Nederland worden geaccepteerd.

Nieuwe betaalkaarten worden op dezelfde plekken geaccepteerd

Uiteindelijk moeten de nieuwe kaarten er toe leiden dat de betaalpassen van de Nederlandse banken op nog meer plaatsen bruikbaar worden. Zo kunnen Nederlandse betaalpassen in de Verenigde Staten wel gebruikt worden om geld op te nemen, maar vaak niet om in winkels te betalen, schrijft Mastercard op een weblog over de overstap. De nieuwe betaalpassen zullen op dezelfde plekken worden geaccepteerd als de creditcards van Mastercard en Visa.

Vanaf halverwege 2023 geen nieuwe Maestro-betaalkaarten

Ondernemers zullen door banken en betaalinstellingen worden benaderd over de overstap naar de nieuwe kaartsoorten. Volgens directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland kunnen de nieuwe pasjes naar verwachting eind volgend jaar bij de meeste kassa's in Nederland gebruikt worden. Wanneer banken de nieuwe kaarten gaan uitgeven, is nog niet bekend. Vanaf 1 juli 2023 komen er in ieder geval geen nieuwe pasjes van Maestro meer bij, meldt Mastercard.

Bron: ANP