Mag je alcohol drinken in het park of op je stoep?

meisje bier park gras.jpg

Op zomerse dagen lopen niet alleen de terrasjes vol. Ook in het park wordt het dringen en in de stad worden stoelen voor de deur gezeuld, om te genieten van een borrel in de zon. Maar mag een biertje in het park met vrienden eigenlijk wel, of een glas wijn met je buren op de stoep? Vóór je die fles ontkurkt: dit moet je weten.

Dat openbaar dronkenschap verboden is, weet iedereen. Maar hoe zit dat met openbaar drinken? Waarschijnlijk voel je je geen wetsovertreder als je op een bankje een blikje opentrekt, maar je bent het in sommige gevallen wél. 

Regels om afval en overlast tegen te gaan

Hoe komt het dat weinig mensen op de hoogte zijn van de regels? Mogelijk rekenen burgers erop dat de arm der wet minder sterk is als het op alcoholconsumptie aankomt. Toch is een politieboete niet uitgesloten wanneer je een biertje achteroverslaat. In verschillende grote steden, maar ook enkele kleinere, mag je op veel plaatsen alleen drinken als je op een terrasje hebt plaatsgenomen. 

Daarmee willen gemeentebesturen de overlast tegengaan die we allemaal wel kennen: wanneer het kwik stijgt, blijven bergen leeggeslurpte blikjes achter in het park en rond uitpuilende vuilnisbakken. De omwonenden merken dat met alcoholconsumptie ook het aantal decibels toeneemt, naargelang de dag vordert. 

Alcoholverbod in veel steden: check de gemeentewebsite

'Waar je alcohol mag drinken is gemeentelijk bepaald in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)', stelt een woordvoerder van politie. 'Per gemeente verschilt de gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid.' Niet alleen de aangewezen plaatsen waarvoor een alcoholverbod geldt, verschillen per gemeente. In sommige steden geldt het verbod niet dag en nacht, en soms niet het hele jaar door. 

Wie wil weten óf en wanneer je op je deurdrempel een flesje mag kraken, kan de website van de stad nagaan. Een lijst van welke gemeentebesturen een lokale wetgeving hanteren, is er volgens de politie niet. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan ons die niet bezorgen. Dit zijn alvast voor de grootste steden de aangewezen plaatsen waar je niet mag drinken. 

BOA treedt op

In gebieden waar een alcoholverbod geldt – en dat is voor veel grootsteden het hele centrum – mag je in de openbare ruimte geen alcohol drinken en geen alcoholhoudende drank in aangebroken flessen, blikjes, glazen bij je hebben. 'In veel gevallen, wanneer alcoholgebruik op een locatie niet is toegestaan, treedt de BOA van de betreffende gemeente hier tegen op', stelt de politie.

De 'openbare ruimte' betekent: op straat, in par­ken, op de stoep, op de trap vóór je wo­ning of in het por­tiek van je wo­ning. De stadsdelen waar het verbod geldt, zijn met borden aangeduid.

Mag een drankje op de trein? Dit zijn de andere regels

Dan zijn er nog die andere regels rond alcohol en burgerlijke ongehoorzaamheid. Een kort overzicht:

  • Minderjarigen: De drank- en horecawet verbiedt de verkoop van alcohol aan wie jonger is dan 18, maar het is voor jongeren ook strafbaar om alcoholhoudende drank bij zich te hebben in openbare ruimtes. 
  • Openbaar dronkenschap: Het is bij wet in heel Nederland verboden om in het openbaar dronken te zijn. In de praktijk riskeer je (enkel) een boete of gevangenisstraf bij asociaal en vervelend gedrag. Ook alcohol geven aan iemand die zichtbaar dronken is, is strafbaar.
  • Softdrugs: De APV van de gemeente geeft ook aan of je buiten mag blowen. In de meeste gemeenten mag een jointje op straat niet, ook al stelt de landelijke Opiumwet het niet als strafbaar feit. 

Minderjarigen: De drank- en horecawet verbiedt de verkoop van alcohol aan wie jonger is dan 18, maar het is voor jongeren ook strafbaar om alcoholhoudende drank bij zich te hebben in openbare ruimtes. 

Openbaar dronkenschap: Het is bij wet in heel Nederland verboden om in het openbaar dronken te zijn. In de praktijk riskeer je (enkel) een boete of gevangenisstraf bij asociaal en vervelend gedrag. Ook alcohol geven aan iemand die zichtbaar dronken is, is strafbaar.

Softdrugs: De APV van de gemeente geeft ook aan of je buiten mag blowen. In de meeste gemeenten mag een jointje op straat niet, ook al stelt de landelijke Opiumwet het niet als strafbaar feit.