background branding

Mag je camera ophangen bij voordeur? | Vlekken op zonnepanelen

Er gebeurde weer een hoop in de online community van Radar. Deze week: mag je buurman een camera ophangen bij je voordeur die ook jouw voordeur filmt? Ook: nieuwe zonnepanelen hebben vlekken onder het glas. Wie moet dat oplossen?

Camerabeelden worden steeds belangrijker bij het oplossen van misdrijven. Je wil je eigendommen goed bewaken. Dat dacht de buurman van Arend Pronk ook en hij plaatste een camera bij de voordeur. Probleem: de camera filmt ook de voordeur van Pronk. Daar is Pronk niet blij mee, want wie er bij hem in- en uitloopt gaat niemand iets aan.Mag je een camera bij je voordeur ophangen?

Ja, dat mag, 'maar de camera moet zo min mogelijk gericht zijn op de openbare weg en op eigendommen van anderen', zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Je mag een camera ophangen in en rond je woning om je eigendommen te beschermen.' Pronk's buurman moet de camera dus zo afstellen dat de voordeur van Arend Pronk niet gefilmd wordt. Als de buurman jou, jouw tuin of voordeur filmt, dan is de Wet bescherming persoonsgegevens van kracht en houdt de Autoriteit toezicht.Zwaarwegend belang

'De buurman moet een zwaarwegend belang hebben voor wat hij nu doet. Dat heb je niet zomaar, want de privacy van Pronk weegt ook zwaar', zegt een advocaat privacyrecht waar Radar mee sprak. De camera mag dus niet op Pronk's huis of voordeur gericht zijn. Dit is alleen gerechtvaardigd als het onvermijdelijk is, als het dus niet anders kan, maar dat mag de buurman dan wel aan de rechter uitleggen, want uiteindelijk is de rechter degene die bepaalt of de buurman in overtreding is. Niemand heeft zin in een rechtszaak, dus de buurman kan beter stoppen met het filmen van de voordeur van meneer Pronk.

Zonnepanelen hebben vlekken onder het glas. Wie moet het oplossen?

Formumlid annabaars heeft in 2014 een mooi huis laten bouwen. De zonnepanelen zijn verwerkt in het dak. Ze plaatste een topic op het forum, want er bleken grote vlekken op de panelen te zitten. Er werd eerst gedacht dat het stof was, maar bij de eerste volgende regenbui bleven de vlekken zitten. Anna ging verhaal halen bij de installateur en die liet op kosten van de leverancier de panelen schoonmaken. Resultaat: de vlekken bleven zichtbaar. De vlekken zitten onder het glas en niet op het glas. Daar kom je dus nooit bij.'Dit is niet de bedoeling'

Anneke van Kesteren van Het Juridisch loket is voor ons in de zaak gedoken en is duidelijk: de installateur is in deze ook de verkoper en dus verantwoordelijk, maar de installateur verwijst naar de leverancier en die gaat vervolgens zeggen dat de panelen gewoon hun rendement halen, dus wat hun betreft is er geen probleem. 'Dit is niet de bedoeling', zegt Het Juridisch loket. Zij vergelijken het met het kopen van een bank. Als die geleverd wordt moet de bank aan de eigenschappen voldoen zoals je hem in de winkel zag staan. Het kan dus zijn dat de bank heel lekker zit, maar de bank moet ook de juiste kleur hebben. Zo is het ook met de zonnepanelen: het is niet alleen het vermogen dat de zonnepanelen moeten leveren, het moet er ook onbeschadigd en in dit geval netjes uitzien.Vordering tot nakoming

Annabaars kan de verkoper een ingebrekestelling sturen met vordering tot nakoming. Je moet de verkoper dan een termijn geven om alsnog na te komen, dus panelen leveren die niet vuil zijn. Doet de verkoper dat niet, dan kan de consument de koop gaan ontbinden. Dat betekent dat de zonnepanelen teruggaan naar de verkoper en annabaars haar geld terug moet krijgen. In dit geval hebben de panelen wel een aantal jaren rendement geleverd dus het volledige geld zul je waarschijnlijk niet terugkrijgen.

Samengevat: de verkoper is altijd verantwoordelijk voor het product en niet de leverancier. Of het nou een bank is, zonnepanelen, of een sapcentrifuge: je hebt een overeenkomst met de winkel of het bedrijf dat handelt in zonnepanelen, of de Blokker waar je de sapcentrifuge hebt gekocht.