Mag je jouw overleden huisdier in je tuin begraven?
Mag je jouw overleden hond, kat, cavia, konijn of parkiet in de achtertuin begraven? En hoe zit het met je overleden goudvis: kun je die zomaar door de wc spoelen? Radar zoekt het uit.
Cremeren
Als je huisdier overleden is, kun je verschillende dingen doen. Om te beginnen kun je het dier laten cremeren bij een huisdierencrematorium. Vaak kun je kiezen tussen een collectieve of individuele crematie, waarbij een individuele crematie wat duurder is.
Ook bij een collectieve crematie, waarbij meerdere dieren tegelijk gecremeerd worden, kun je overigens soms de as van je huisdier meekrijgen. De dieren worden namelijk gescheiden en de as wordt apart gehouden.
Begraven op begraafplaats of in de tuin
Je kunt je gezelschapsdier natuurlijk ook begraven. Dit kan op een dierenbegraafplaats, maar het mag volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook in je eigen tuin of op eigen grond. Het moet dan wel echt je eigen tuin zijn. Bij een huurhuis of in het park is het bijvoorbeeld niet toegestaan.
De NVWA heeft er ook een paar voorwaarden voor opgesteld in verband met de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Zo moet er voldoende ruimte zijn en moet je het dier minimaal 75 centimeter diep begraven.
Ook mag je geen hobbydieren, zoals paarden, schapen, hangbuikzwijntjes, bokjes en kippen, in je tuin begraven. Deze dieren moet je laten ophalen door een destructiebedrijf.
Afgeven bij gemeente
Tot slot kun je jouw overleden huisdier vaak afgeven bij je gemeente. Iedere gemeente is namelijk verplicht om regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
Kan een overleden goudvis door de wc?
Hoe zit het met dode goudvissen? Veel mensen spoelen die door het toilet. Omdat de NVWA hier geen specifieke regels over heeft, nemen we contact op met de Unie van Waterschappen. Heeft de rioolwaterzuivering last van overleden vissen?
Een woordvoerder laat weten dat ze het in principe niet aanraden om vissen door het toilet te spoelen. “In de wc horen alleen de 3 P’s thuis: poep, plas en (wc)papier. Af en toe een vis is voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties op zich geen probleem, maar je zou de voorkeur kunnen geven aan begraven in je tuin.”