Mag je verkeerd geadresseerde post weggooien?

postnlachtig.png

In je brievenbus vind je een enveloppe die niet aan jou is gericht: de brief werd verkeerd bezorgd of de geadresseerde woont niet (meer) op jouw adres. Ben je verplicht om post voor een ander door te sturen, of mag je het gewoon weggooien? En: is het strafbaar om de brief te openen?

Wat doe je met post die niet voor jou is bestemd? PostNL vraagt zelf om de brief terug te bezorgen:

  • Verkeerd bezorgd: Als de postbode een fout maakte, kun je de enveloppe in een PostNL-brievenbus stoppen of in een postpunt afgeven.
  • Bestemd voor vorige bewoner: Een brief die wel op het juiste adres werd bezorgd, maar aan iemand anders is gericht (na een verhuis), kun je ook via een oranje brievenbus of postpunt teruggeven aan PostNL. Trek wel eerst een streep door het adres en schrijf er 'retour afzender' bij. Het nieuwe adres van de geadresseerde op de envelop schrijven heeft weinig zin: de brief keert sowieso terug naar de afzender.

Vriendelijk maar niet verplicht

Volgens PostNL moet je verkeerd bezorgde post niet zelf op het juiste adres gaan afleveren. Maar ben je dan wel verplicht om de brief naar de brievenbus of postpunt te brengen? De Nederlandse wet geeft daarover geen uitsluitsel, wat betekent dat post doorsturen naar de eigenlijke bestemmeling niet wettelijk móét. Maar het is natuurlijk aardig als je het wel doet. 

Is verkeerd bezorgde post openen strafbaar?

Het kan gebeuren dat je onoplettend een brief opentrekt die niet voor jou bestemd was. Kan dat je problemen opleveren? Strafbaar is het niet, vertelde het Juridisch Loket eerder: 'Je mag er natuurlijk van uitgaan dat de post die in jouw brievenbus bezorgd is, ook voor jou bestemd is.'

Je mag wel de informatie uit de brief niet zomaar met anderen delen, want dat is in strijd met privacywetgeving. Het is niet direct strafbaar, maar volgens het Juridisch Loket wel 'in strijd met wetten rond belediging en smaad, soms met de auteurswet'.

De collega's van Opgelicht?! waarschuwen ook nog voor ongeopende AliExpress-pakketjes kopen via Facebook.

Wat met 'dringende' post?

Ontvang je brieven van overheidsinstanties of nutsbedrijven op jouw adres die voor de voormalige bewoners zijn bedoeld? Dan is het niet alleen vriendelijk maar verstandig om de brieven retour afzender te sturen. Het feit dat je deze brieven ontvangt, betekent meestal dat jouw adres nog bij de gemeente bekend is als dat van de vorige bewoners. 

Het beste kun je ook de ex-bewoners van je woning proberen te bereiken en van het onveranderde adres op de hoogte brengen. Als je hen niet kunt vinden, kun je de gemeente vragen een adressenonderzoek te starten. Dat zal uitwijzen wie allemaal op jouw adres is ingeschreven.

Pakje aan de deur? Let op voor pakketfraude

Voor pakketpost die verkeerd werd bezorgd of geadresseerd, geldt hetzelfde als voor brieven. Je kunt het pakje naar een PostNL-punt brengen en retour afzender sturen, maar dat ben je niet verplicht. Het pakje openmaken is eveneens in strijd met de privacywet.

Wat je vooral niet moet doen, is het pakje zomaar meegeven met iemand die het komt ophalen. Je kunt namelijk met pakketfraude te maken hebben: criminelen bestellen spullen en geven een ander bezorg- en factuuradres op. Met een smoesje ('per ongeluk verkeerde adres ingevuld) komen ze het pakje dan halen bij hun slachtoffers, waarna de betalingsherinneringen wel bij hen op de mat vallen. De afzender contacteren is meestal de beste optie om na te gaan of je niet wordt opgelicht. 

Let ook op voor fraude met onbestelde pakjes. Er zijn bedrijven die ongevraagd pakjes opsturen, gevolgd door aanmaningen en deurwaardersbrieven wanneer je er niet voor wilt betalen. Hier lees je er alles over: