background branding

Mag je werkgever je reiskostenvergoeding inhouden nu je niet hoeft te reizen?

thuiswerken-reiskostenvergoeding-19032020.jpg

We werken massaal thuis, maar mag je werkgever je reiskostenvergoeding inhouden nu je niet hoeft te reizen?

Als je langdurig thuis moet werken, betekent dit niet automatisch dat je werkgever voor die periode geen onbelaste reiskostenvergoeding meer moet uitbetalen. In het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste reiskostenvergoeding en declaraties.

Declaraties

Voor declaraties geldt dat als een werkgever achteraf op basis van declaraties je reiskosten vergoedt, hij natuurlijk geen reiskosten hoeft te vergoeden als je niet meer hebt gereisd. Als je in quarantaine zit vanwege het coronavirus heb je in dit geval dus geen recht meer op de reiskostenvergoeding.

Vaste vergoeding

Bij een onbelaste vaste reiskostenvergoeding geldt een bijzondere regel. De werkgever mag de vaste reiskostenvergoeding maximaal zes aansluitende weken doorbetalen. Als de werkgever verwacht dat je langdurig afwezig zal zijn, mag de vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand worden uitbetaald. De reiskostenvergoeding zal daarna weer worden uitbetaald vanaf de maand ná de maand waarin je weer gaat werken.