Mag jouw werkgever je verplichten vrij te nemen tussen kerst en oud en nieuw?

Verplicht Vrij Kerst

Werkgevers verplichten hun werknemers soms om vrije dagen op te nemen tussen kerst en nieuwjaar. Bijvoorbeeld omdat er in die periode niet veel te doen is. Mag dat eigenlijk wel? Radar zoekt het uit. 

Verplichte vrije dagen moeten in cao staan

Het korte antwoord is ja, je werkgever kan je verplichten een bepaalde (feest)dag vrij te nemen. Dat legt arbeidsrecht advocaat Pieter van den Brink uit. “Zo’n verplichte vrije dag kan een feestdag zijn, maar vaak valt zo’n dag tussen een feestdag en het weekend.” Bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag of de dagen tussen kerst en oud en nieuw. 

Van den Brink legt uit dat zo’n verplichte vrije dag alleen opgelegd mag worden als het in je cao of arbeidsovereenkomst vermeld staat. 

Is dit niet het geval? Dan hoef je geen gehoor te geven aan het verzoek van je werkgever om tussen kerst en nieuwjaar vrij te nemen. Als hoofdregel geldt namelijk dat vakantie tot stand komt op verzoek van jou als werknemer en niet op verzoek van de werkgever. 

Geen maximum aantal verplichte vrije dagen

“Er zit geen  maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat de werkgever kan opleggen”, aldus Van den Brink. “In het onderwijs is de werknemer bijvoorbeeld vrij tijdens de schoolvakanties en in de bouw volgt de werkgever vaak de bouwvak.” 

Geen recht op vrij met kerst

Of je vrij krijgt met kerst is overigens ook geregeld in je cao of arbeidsovereenkomst. Er is namelijk geen wet die bepaalt dat je vrij hebt op feestdagen. Je hebt dan ook geen wettelijk recht op vrij tijdens kerst of oud en nieuw. 

“In de cao of in het arbeidscontract staat doorgaans of een feestdag een vrije dag is binnen het bedrijf. Er staat ook in of je doorbetaald krijgt en of je werkgever een toeslag moet betalen als je toch werkt op een officiële feestdag.” 

Verzoek op vrij kan afgewezen worden

Is het bedrijf waar je werkt gewoon open met kerst en hebben al je collega’s vrij? Dan zou je werkgever je verlofaanvraag zelfs kunnen weigeren. Als iedereen tegelijk weg is, wordt het functioneren van het bedrijf namelijk verstoord en dit is een gegronde reden om een verlofaanvraag te weigeren.