Mag je werkgever je vakantie-aanvraag afkeuren?

Vakantiedagen.jpg

Iedere werknemer heeft recht op vakantiedagen, maar dat betekent niet dat je vakantie-aanvraag altijd wordt geaccepteerd. Werkgevers keuren soms ook weleens vrije dagen af. Radar zoekt uit of dat zomaar mag. 

Afkeuren mag alleen met een goede reden

In principe moet je werkgever je vakantie-aanvraag goedkeuren. Afkeuren mag alleen op basis van een zogenoemde ‘gewichtige reden’. Dit betekent dat jouw vakantie het functioneren van het bedrijf ernstig verstoort. Dat jouw afwezigheid er dus voor zorgt dat alles in de soep loopt. Zo niet? Dan mag jij gewoon met vakantie. 

Wanneer mag je baas vakantie weigeren?

Je werkgever kan je verlofaanvraag bijvoorbeeld wel afkeuren als er al heel veel andere collega’s in dezelfde periode op vakantie zijn. Als iedereen tegelijk weg is, wordt het functioneren van het bedrijf namelijk verstoord. 

Ook staat er soms in je arbeidsovereenkomst of cao een periode afgesproken waarin je geen vakantie mag aanvragen. Doe je dit toch? Dan mag je baas dit weigeren. Zo zijn docenten bijvoorbeeld vaak gebonden aan de schoolvakanties, waardoor ze tijdens de lesperiode geen vakantieverlof mogen opnemen. 

Heb je niet genoeg vakantiedagen voor de aanvraag die je doet? Ook dan mag jouw werkgever je vrije dagen afwijzen. 

Je baas moet afkeuren uitleggen

Je werkgever is wettelijk verplicht om binnen twee weken te reageren op je verlofaanvraag. Als je na die periode nog niets gehoord hebt, mag je ervan uitgaan dat je vrije dagen zijn goedgekeurd. 

Keurt hij of zij ze af? Dan moet hij uitleggen waarom. Zo kun je met elkaar in gesprek gaan om een alternatief te vinden. Bijvoorbeeld dat je een paar dagen eerder of later vrij neemt. 

Kan je vakantie later worden ingetrokken?

Als je vakantie is goedgekeurd, staat deze vast. Dat kan niet zomaar teruggedraaid worden. Dit mag alleen in uitzonderlijke situaties waarbij het bedrijf in grote problemen komt. Was je vakantie al geboekt? Dan is je baas verplicht om de onkosten te betalen.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang onze nieuwste artikelen in je mailbox. 

Bronnen: Trouw, FNV, Rijksoverheid, De Unie