Mailbox vol met spam: opschonen of een nieuwe start?

Spam Foldre

Bijna elk e-mailadres ontvangt spam of andere ongewenste e-mails. Deze kunnen op allerlei manieren je mailbox binnenkomen. Gelukkig worden de meeste gefilterd en in de spamfolder gestopt. Maar wat als er geen einde aan de onzinmails lijkt te komen? Wat doe je met een mailbox die zo vol met rommel zit, dat je er geen goed gebruik meer van kunt maken?

Hoe komt spam je mailbox binnen?

Iemand die regelmatig zijn mail gebruikt weet dat je spam nooit helemaal kunt ontlopen. Hoe vinden deze nepberichten over gewonnen loterijen of korting op afvalpillen hun weg naar jouw e-mail?

Er is een aantal oorzaken aan te wijzen:

Openbare bronnen

Als jouw e-mailadres ergens openbaar op het internet te zien is, kunnen spammers of bots deze vrij gemakkelijk vinden. Denk aan openbare profielen van social media of accounts op een website of forum. 

Het lekken of verkopen van gegevens

Als jij je op een website of bij een dienst aanmeldt, zijn zij verantwoordelijk voor het beschermen van je gegevens. Maar niet elke dienst gaat daar secuur mee om. Ook kan er ondanks beveiliging een hack plaatsvinden, waardoor jouw e-mailadres in verkeerde handen valt.

Het komt ook voor dat bedrijven hun klantgegevens doorverkopen aan marketingbedrijven. Dit staat vaak genoemd in de gebruiksvoorwaarden of privacybeleid waar je akkoord mee bent gegaan.

Spammers doen het op de gok

Spammers gebruiken ook systemen die combinaties van veelgebruikte namen nemen en ze voor een bekend domein als Gmail of Outlook plaatsen. Op deze manier hopen ze geldige e-mailadressen te vinden. Zodra er een mail aankomt hebben ze beet en zal er meer spam volgen.

Wees dus voorzichtig met waar jij je e-mailadres deelt. Als je daar losjes mee omgaat, stroomt je mailbox binnen de kortste keren vol met nepmails.

Hoe ruim je een rampzalige mailbox op?

Wat als het te laat is, en jij door alle spam een mail van de Belastingdienst niet ziet, of de uitnodiging voor een verjaardagsfeestje mist? Dan is het tijd om op te ruimen. Radar zette op een rij hoe je dat het beste kunt doen:

  • Meld je af bij nieuwsbrieven. Een nieuwsbrief of andere marketingmails hebben onderaan een knop waar je op ‘afmelden’ kan klikken. Soms moet je dan nog je mailadres intypen, maar via deze weg haal je een boel ruis uit je mailbox weg.
  • Gebruik een tweede e-mailadres waar je online accounts mee aanmaakt en aankopen doet. Veel van die spam die men ontvangt komt van dit soort diensten. Zo houd je je primaire e-mail voor belangrijke dingen en het andere adres voor je spam.
  • Update je wachtwoord: vermoed je dat je e-mailadres is gehackt? Of heb je een bericht dat deze gelekt is? Verander dan altijd direct je wachtwoord en stel, als het kan, tweestapsverificatie in.

Het belangrijkste wapen tegen ongewenste e-mails is je spamfilter. Hieronder lees je hoe je dit gebruikt in Gmail en Outlook om grip op je mailbox te krijgen.

Tips voor Outlook

  • Train je spamfilter. Markeer e-mails die je niet wilt zien handmatig als ongewenst of spam. Telkens als je dat doet, leert jouw filter welke mail jij wel of niet wilt hebben.
  • Andersom kunnen er ook belangrijke mails in je spam belanden zonder dat dit de bedoeling is. Verplaats deze mails terug naar je inbox en klik op ‘geen spam’.
  • Als je gebruikmaakt van Outlook kun je instellen dat jouw mailbox strenger met spam omgaat. Dat kun je doen door de Instellingen te openen. Kies vervolgens links in het menu E-mail en kies dan uit het tweede menu wat verschijnt Ongewenste e-mail. Hier kun je instellen of jij een filter wilt uitzetten, of juist kiest voor de strengste beveiliging. Als je het meest strenge filter instelt, zorg dan wel dat alle e-mailadressen die jou mogen mailen, toegevoegd zijn bij ‘Veilige afzenders’.
  • Ook kun je regels aanmaken om e-mails van bepaalde afzenders of met een specifiek woord daarin naar een spam-map te sturen. Dit kun je doen door te gaan naar Instellingen > Alle Outlook-instellingen weergeven > E-mail > Regels.

Tips voor Gmail

Ook in Gmail kun je instellen hoe streng jouw mailbox omgaat met verdachte mailtjes, door gebruik te maken van filters. Je kunt regels maken op basis van specifieke woorden, e-mailadressen of domeinen. Krijg je bijvoorbeeld veel spam met dezelfde woorden erin? Dan kun je deze uit je mailbox filteren.

  • In Gmail kun je naar Instellingen > Filters en geblokkeerde adressen > Nieuw filter maken. Vervolgens vul je een mailadres in waar je geen spam meer van wilt ontvangen, of een woord wat vaak in de spammails terugkomt. Gmail herkent deze dan in de toekomst als ongewenst. 
  • E-mails worden in Gmail automatisch onderverdeeld in tabbladen: ‘Primair’, ‘Sociaal’ en ‘Promoties’. Belanden er veel e-mails in je primaire tabblad die daar niet horen? Dan kun je ze slepen naar een ander tabblad. Gmail onthoudt de volgende keer dan waar die e-mail hoort.

Als je deze instellingen eenmaal hebt aangepast naar je wensen en de algemene tips volgt, zal jouw mailbox binnenkort schoner en overzichtelijker zijn.

Meer over